LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003

Zpět

2004

Kadeřábková, A. : Technologický rozvoj, výzkum a vývoj a související kvalifikační požadavky v podnikatelské sféře. Praha, NOZV-NVF 2004.
Studie (1) identifikuje hlavní bariéry z hlediska kvalifikací, které brání podnikatelské sféře v realizaci vlastního výzkumu a vývoje, rozvoji a zavádění nových technologií a inovací, a nastiňuje možnosti odstraňování těchto bariér, (2) mapuje základní kvalifikační požadavky, které by umožnily podnikatelské sféře rozvíjet vlastní výzkum a vývoj, rozvíjet a zavádět nové technologie a inovace, (3) formuluje doporučení pro politiku v oblasti rozvoje lidských zdrojů. Uvedené problémové okruhy jsou řešeny v širším kontextu výzev, které pro Českou republiku představuje proces přechodu na znalostně založenou ekonomiku a které vyplývají z cílů formulovaných Lisabonskou strategií.
Plný text ke stažení Text ve formátu PDF

Ex-ante hodnocení Dodatku Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

Czesaná, V., Matoušková, Z. : Ex-ante hodnocení Dodatku Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Praha, NOZV-NVF 2004.
Předmětem hodnocení je Dodatek k Programu Rozvoj lidských zdrojů (PD), verze z 20. května 2004, která byla schválena Monitorovacím výborem OP RLZ. Hodnocení se v souladu s požadavky stanovenými příslušnými směrnicemi Evropské komise zaměřuje na (i) posouzení souladu opatření s cíli programu a vnitřní konzistence mezi cíli a činnostmi uvnitř jednotlivých opatření, (ii) posouzení navržených řídících systémů včetně kritérií pro výběr projektů a (iii) posouzení kvality monitorovacího sytému. Součástí zprávy jsou také čtyři přílohy, které byly zpracovány jako metodický nástroj hodnocení.
Plný text ke stažení Text ve formátu PDF

Ex-ante hodnocení Dodatku Jednotného programového dokumentu pro Cíl 3 regionu NUTS 2 Hl. m. Praha

Czesaná, V., Matoušková, Z. : Ex-ante hodnocení Dodatku Jednotného programového dokumentu pro Cíl 3 regionu NUTS 2 Hl. m. Praha. Praha, NOZV-NVF 2004.
Předmětem ex-ante hodnocení je 4. verze Dodatku, která byla schválena Monitorovacím výborem v červnu 2004. Hodnocení se v souladu s požadavky stanovenými příslušnými směrnicemi Evropské komise zaměřuje na (i) posouzení souladu opatření s cíli programu a vnitřní konzistence mezi cíli a aktivitami uvnitř jednotlivých opatření, (ii) posouzení navržených řídících systémů včetně kritérií pro výběr projektů a (iii) posouzení kvality monitorovacího sytému. Součástí zprávy je také pět příloh, které byly zpracovány jako metodický nástroj hodnocení.
Plný text ke stažení Text ve formátu PDF

Lidské zdroje v České republice 2003. Praha, NOZV-NVF 2004.
Druhá publikace z ediční řady věnované problematice lidských zdrojů (první vyšla v roce 1999) si klade za cíl přispět k poznání stavu rozvoje lidských zdrojů v ČR v porovnání s průměrem EU a vybraných členských a kandidátských zemích EU, vymezit nedostatky či zaostávání a naznačit směry, jak lze tyto nedostatky překlenout. Každá kapitola ve své úvodní části obsahuje přehled relevantních národních politik a programů, stejně jako politik a programů EU. Publikace je rozdělena do tří kapitol. První kapitola je věnována otázkám souvisejícím s kvalifikacemi a dovednostmi, druhá kapitola se soustředí na problematiku dalšího vzdělávání a třetí kapitola se zabývá flexibilitou pracovní síly. Součástí publikace je také rozsáhlá tabulková příloha, která se vztahuje k jednotlivým tématickým okruhům a obsahuje přehled vývoje základních makroekonomických ukazatelů. Publikace je k dispozici i v anglickém jazyce.
Plný text ke staženíText ve formátu PDF

Text ve formátu PDF  Human Resources in the Czech Republic 2003. Praha, NOZV-NVF 2004.