LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003

Zpět

2008

Matoušková, Z., Žáčková, H.: Angažovanost podniků ve vzdělávání zaměstnanců. Working Paper NOZV-NVF č.3/2008.Praha, NOZV-NVF 2008
Analýza vzdělávání v podnicích vychází z výsledků šetření, které bylo realizováno pod vedením EUROSTATu ve všech členských zemích Evropské unie v pravidelných šestiletých intervalech. Pozornost je věnována zejména komparaci situace v ČR s evropským průměrem a se situací v zemích vykazujících nejlepší výsledky v jednotlivých aspektech podnikového vzdělávání. Analýza se zabývá kvantitativními aspekty podnikového vzdělávání, tj. jak podílem podniků, které vzdělávají své zaměstnance, tak zaměstnanců, kteří jsou vzděláváni. Jsou zmapovány rozdíly v účasti žen a mužů, osob zastávajících rozdílné profese, rozdíly mezi odvětvími. Součástí studie je analýza jednotlivých forem podnikového vzdělávání, věcné zaměření a délka kurzů i náklady spojené s jejich realizací. Vedle samotného vzdělávání je pozornost věnována i způsobům hodnocení výsledků vzdělávání.
Plný text ke stažení Text ve formátu PDF

 

Braňka, J.: Lidské zdroje a inovace: Příklady z podnikové praxe. Working Paper NOZV-NVF č.2/2008.Praha, NOZV-NVF 2008
Publikace prezentuje analýzu založenou na případových studiích vybraných podniků. Cílem případových studií bylo nalézt a zhodnotit, jakým způsobem špičkové a inovativní podniky přistupují k rozvoji lidských zdrojů, jaký systém řízení a rozvoje pracovních sil podniky uplatňují a jaké jim přináší výsledky, jak se pracovníci podílejí na inovačních procesech v podnicích. Byly také identifikovány problémy, které společnosti pociťují v oblasti náboru, rozvoje a udržení kvalifikované pracovní síly. Případové studie se zaměřují na různá odvětví zpracovatelského průmyslu a v řadě případů mohou sloužit jako příklady "dobré praxe".
Plný text ke stažení Text ve formátu PDF

 

Braňka, J., Czesaná, V.: Potřeby kvalikované práce v sektoru energetiky. Working Paper NOZV-NVF č.1/2008.Praha, NOZV-NVF 2008
Studie se věnuje problematice budoucích kvalifikačních potřeb ve výrobě, rozvodu a distribuci elektřiny, plynu a tepla v České republice v období 2007-2016. Kromě toho také analyzuje očekávanou situaci na trhu práce v navazujících odvětvích, jako jsou těžba energetických surovin, výroba paliv, strojírenství nebo poradenské a projekční služby. Součástí je analýza současného stavu lidských zdrojů v energetickém sektoru a hlavní trendy (např. stárnutí pracovníků sektoru, možný příliv absolventů škol do sektoru, vliv nových technologií, změny v energetickém mixu, outsourcing v energetice apod.), které mohou změnit poptávku a nabídku na trhu práce v příštích letech. Studie rozšiřuje a zpřesňuje předchozí analýzu publikovanou ve Working Paperu 8/2006 (Analýza budoucích potřeb kvalifikované práce v sektoru Energetika v horizontu 2007-2011).
Plný text ke stažení Text ve formátu PDF

 

Ročenka konkurenceschopnosti České republiky 2007-2008

Ročenka konkurenceschopnosti České republiky 2007-2008
Ročenka konkurenceschopnosti České republiky 2007-2008 je v pořadí již třetí společnou publikací dvou pracovišť Centra výzkumu konkurenční schopnosti, a sice Národní observatoře zaměstnanosti a vzdělávání (NOZV) a Centra ekonomických studií Vysoké školy ekonomie a managementu (CES - VŠEM). Tradičně je publikace věnována čtyřem tématickým okruhům - (a) růstová výkonnost a stabilita, (b) institucionální kvalita, (c) inovační výkonnost a (d) kvalita lidských zdrojů. NOZV je zpracovatelem tématu kvalita lidských zdrojů. Tradiční je také rozdělení Ročenky do dvou částí, první analytické a druhé statistické.
Analytická část
Kapitola věnovaná kvalitě lidských zdrojů v první části věnuje pozornost vyhodnocení a mezinárodní komparaci úrovně gramotnosti patnáctiletých žáků, dále vzdělanostní struktuře populace a dopadům stárnutí populace na kvalitu pracovního trhu. Druhá kapitola se zabývá zaměstnaností zejména v technologicky náročných odvětvích, budoucími nároky na kvalifikovanou pracovní sílu v ČR a přípravou lidských zdrojů pro kvalifikačně náročné profese. Třetí kapitola je věnována rozboru jednotlivých aspektů vzdělávání v podnicích a změnám v požadavcích na znalosti a dovednosti zaměstnanců v několika vybraných odvětvích.
Statistická část
Statistická část Ročenky se skládá z metodického úvodu, který popisuje postup výpočtu jednotlivých ukazatelů, neboť bez podrobné znalosti metodiky nelze správně interpretovat vývoj jevů či procesů, o kterých ukazatele vypovídají. Na metodický úvod navazují časové řady hodnot jednotlivých ukazatelů přehledně uspořádaných do tabulek. Jsou zde obsaženy hodnoty za členské státy Evropské unie, v některých případech i kandidátské státy a státy Evropského hospodářského prostoru a dále průměrné hodnoty za EU-15, EU-27, případně OECD.
Analytická část : Kapitola Kvalita lidských zdrojů Text ve formátu PDF
Statistická část : Kapitola Kvalita lidských zdrojů Text ve formátu PDF
The competitiveness yearbook of the Czech Republic : Chapter Quality of human resources Text ve formátu PDF

 

Youth final report

Závěrečná zpráva projektu YOUTH
Výzkumný projekt "Young in occupations and unemployment: Thinking of their better integration in the labour market" (YOUTH) zpracovával pro Evropskou komisi tým výzkumných institucí pod vedením hlavního kontraktora italského ISFOLu. Dalšími partnery byly italský CESOS, maďarská Szent Istvan University, Národní vzdělávací fond v České republice a subkontraktoři CERES a Melius S.r. Cílem výzkumného projektu bylo zmapovat trendy týkající se mladých lidí na trhu práce a identifikovat hlavní problémy, které v nadcházejících letech bude muset řešit integrační politika evropských zemí. Závěrečná zpráva obsahuje hlavní výsledky a závěry projektu včetně doporučení strategií a konkrétních opatření na podporu začleňování mladých lidí do světa práce. Při řešení těchto otázek je uplatňován princip flexicurity.
Plný text ke stažení Text ve formátu PDF

 

Youth case study reports

Projekt Youth: Případové studie
Dokument obsahuje sedm případových studií sedmi zemí EU vybraných v rámci projektu Youth. Analyzovány jsou soubory opatření, která mají v daných zemích podporovat mladé lidi na trhu práce. Jedná se o následující země: Dánsko, Německo, Itálie, Velká Británie, Česká republika, Rumunsko a Maďarsko. Po stručném úvodu je nejprve popsán metodický přístup uplatňovaný při analýze politických opatření podporujících princip flexicurity a při zpracovávání případových studií. Pro každou ze sedmi studovaných zemí byly vytvořeny dva typy dokumentů:
Přehledová tabulka, ve které jsou zobrazena opatření v souvislosti s životním cyklem jednotlivce a s různými situacemi, se kterými se setkává (např. ukončení obecného vzdělávání, návrat zpět k odbornému vzdělávání, vstup do práce, kariérní postup, založení rodiny atd.);
Popisná případová studie, která analyzuje a popisuje vybraná opatření podporující princip flexicurity z odkazy na institucionální, politický, cociální a demografický kontext jejich přijetí a implementace v dané zemi.
Plný text ke stažení Text ve formátu PDF