LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Příležitost

Datum zahájení realizace 1.10.2006
Datum ukončení realizace 30.6.2008
Číslo projektu 2335
Příjemce Ponton, občanské sdružení
Celková výše finanční podpory 1.507.356,- Kč

Projekt Příležitost je zaměřen na zvýšení a posílení kompetencí nezaměstnané mládeže ohrožené sociální exkluzí při hledání pracovních příležitostí na trhu práce a na poskytnutí podpory při jejich vstupu na pracovní trh. Projekt využívá zkušeností a kontaktů z předchozích pilotních projektů. Inovativně přináší integrovaný přístup při vyhledávání a motivování cílové skupiny projektu. Cílová skupina bude oslovována ze 3 zdrojů, kterými jsou úřad práce, Probační a mediační služba a vlastní sociální práce organizace s cílovou skupinou.

Cíle projektu budou dosaženy pomocí vzdělávání příslušníků specifických cílových skupin a podpůrnými činnostmi k odstranění bariér k přístupu ke vzdělávání a zaměstnání. To projekt řeší následujícími klíčovými aktivitami:
-   vzdělávacími kurzy (kurz zejména obsahuje: rozvoj sociálních kompetencí a dovedností při hledání práce, získání znalostí potřebných při hledání pracovního uplatnění, základní počítačové dovednosti, pracovní diagnostika, modelový pracovní pohovor)
- individuální podporu absolventům kurzu
Mezi další klíčové aktivity projektu patří vyhledávání účastníků kurzů, tvorba a ověření metodické příručky pro vedení vzdělávacího kurzu a pracovního manuálu pro účastníky kurzu a projektová rada. Nedílnou součástí projektu je jeho medializace, evaluace a administrativa.

Projekt je určen pro nezaměstnané mladé lidi ve věku 15 až 25 let s ukončenou povinnou školní docházkou. Cílová skupina je dále specifikována sociálním vyloučením nebo ohrožením sociálním vyloučením z důvodu nezaměstnanosti (často dlouhodobé) způsobené nízkým vzděláním, absencí vzdělání nebo nízkou úrovní kvalifikace, přináležitostí k odlišnému sociokulturnímu prostředí.