LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Maják - integrace sociálně vyloučených cizinců a azylantů na území Olomouckého kraje

Datum zahájení realizace 1. 11. 2006
Datum ukončení realizace 31.8. 2008
Číslo projektu 2334
Příjemce SOZE - Sdružení občanů zabývajících se emigranty
Celková výše finanční podpory 4 985 800,- Kč

Cílem projektu je vyrovnání příležitostí v přístupu ke vzdělání, zaměstnání a dalšímu společenskému a pracovnímu uplatnění cizinců s trvalým pobytem a azylantů z třetích zemí (tzn. cizinců ze zemí mimo Evropskou unii), kteří žijí na území Olomouckého kraje a kteří jsou v evidenci uchazečů o zaměstnání úřadů práce v tomto regionu. K 28.2.2006 bylo v evidenci uchazečů o zaměstnání úřadů práce v Olomouckém kraji celkem 142 cizinců z třetích zemí, z toho 2/3 z nich jsou dlouhodobě nezaměstnaní.

Cílem projektu je rovněž omezení rizik sociální exkluze a návrat příslušníku této cílové skupiny na trh práce. Řada cizinců s trvalým pobytem a azylantů je v procesu integrace do majoritní společnosti značně znevýhodněna. Důvodem jsou zejména počáteční handicapy spočívající v neznalosti českého jazyka a sociokulturního prostředí, špatná orientace v novém prostředí, neznalost normativního a hodnotového systému české společnosti. Příslušníci skupiny tak čelí vážnému riziku sociálního vyloučení. Výsledkem je nezřídka sociální izolace, marginalizace a vytváření ghett.

Cílem projektu je proto vytvoření komplexního a koncepčního přístupu k řešení problematiky osob z odlišného sociokulturního prostředí na území Olomouckého kraje prostřednictvím výuky českého jazyka (s důrazem na terminologii z oblasti zaměstnanosti), kurzu pracovní integrace a socio-kulturní kompetence, motivačního kurzu a kurzu počítačové gramotnosti, a doprovodného individuálního sociálního poradenství zaměřeného na hledání zaměstnání a zvyšování možností přístupu cílové skupiny ke vzdělání a společenskému uplatnění, odborné poradenství v oblasti bilanční a pracovní diagnostiky. Financování vybraného rekvalifikačního kurzu představuje závěrečnou fázi edukačních aktivit a odborného poradenství. V případech, kdy tak bude závazně přislíbeno zaměstnání konkrétním zaměstnavatelem po absolvování rekvalifikace, budou vybraným účastníkům projektu uhrazeny náklady na rekvalifikační kurz. Hrazení rekvalifikačních kurzů bude probíhat po celou dobu realizace projektu a to v úzké spolupráci s úřady práce jak na výběru účastníků tak i na typu rekvalifikace. U 20 osob, kterým bude nabídnuta ve spolupráci s externími subdodavateli specifická rekvalifikace, SOZE garantuje vytvoření nového pracovního místa resp. místa pro SVČ, v opačném případe SOZE uhradí náklady na poskytnutou rekvalifikaci z vlastních zdrojů.

Všechny aktivity jsou vzájemně propojeny tak, aby poskytly co nejpraktičtější a nejefektivnější soubor znalostí a dovedností podporující zvýšení možnosti společenského uplatnění a sociálního začlenění cizinců v přirozeném prostředí a návrat těchto osob na trh práce, jakožto významnou součást plnohodnotné integrace.