LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Datum zahájení realizace 1.10.2006
Datum ukončení realizace 30.6.2008
Číslo projektu 2332
Příjemce Ing. Adéla Kolouchová, Chráněná ICT pracoviště Deep
Celková výše finanční podpory 5 578 100,00 Kč

Projekt navazuje na vzdělávací a pracovní aktivity chráněného ICT pracoviště Deep. Záměrem projektu je oslovit, rozkomunikovat, motivovat osoby těžce uplatnitelné na trhu práce. Vzdělat, zapracovat a vytvořit pracovní místa v oblasti práce s informačními a komunikačními technologiemi (dále jen ICT) v prostředí již plně integrovaných handicapovaných osob. Cílem projektu je pomocí ICT a zejména přímou intervencí osob (ZTP a ZTP/P) z Chráněných ICT pracovišť Deep motivovat a následně sociálně i pracovně integrovat osoby cílové skupiny. Projekt je i pilotním ověřením, do jaké míry mohou být tělesně postižené osoby přímo prospěšné v oblasti APZ (v pozicích lektorů a zaškolujících pracovníků). Plně integrované, tělesně handicapované osoby se v projektu stávají velmi důležitým motivačním, aktivačním prvkem zejména pro osoby dlouhodobě nezaměstnané nebo zdravotně postižené. Lektoři a osoby ZTP a ZTP/P z chráněných ICT pracovišť Deep v pozicích lektorů a zaškolujících pracovníků jsou schopni být pozitivním vzorem. Při přípravě osob z cílové skupiny pro flexibilní práce s ICT (práce z domu) je velmi cennou devizou i velmi dobrá znalost problematiky a potřeb cílové skupiny.
Při využívání ICT je možné více jak jinde zavádět systém práce z domu. Práce v domácím prostředí je skoro nutností u osob např. těžce zdravotně postižených, osob pečujících o osobu blízkou. Práce s ICT je vysoce efektivním a plnohodnotným zaměstnáním. Systém práce z domu je jednou z perspektivních cest, kterými lze efektivně odbourávat i bariéry, které mají zdravotně postižené osoby, zejména v regionech s horší dopravní dostupností, v regionech s absencí bezbariérové dopravy pro zdravotně postižené občany, v regionech s nízkou nabídkou pracovních příležitostí. Práce z domu je přínosným a velmi efektivním nástrojem v oblasti APZ. Flexibilita pracovní příležitosti - nabídka práce v místě bydliště je nezastupitelná při odbourávání bariér při zaměstnávání osob, které jsou znevýhodněné na trhu práce.
Při zavádění jakékoliv práce, natož práce z domu (teleworking) mnohdy nestačí jen pouhé zaškolení, rekvalifikace pracovníků, ale je nutná spec. příprava , přizpůsobení pracovních pomůcek a zejména obnovení pracovních návyků, postupů. U osob dlouhodobě nezaměstnaných se navíc jeví jako nezbytné obnovit u klientů komunikační schopnosti, schopnosti spolupracovat. V projektu je z tohoto důvodu zařazena i simulace ostré práce, nutnost dojezdu na pracoviště, služební cesty. Ostrá práce bude pod vedením pracovníků Chráněného ICT pracoviště Deep.
Pro tato "dočasná" cvičná pracoviště jsou vybírána prostředí státní správy, samosprávy, ale i ústvů sociální péče. Pro osoby, které projdou projektem bude zřízeno minimálně 15 pracovních míst přímo v Chráněných ICT pracovištích Deep.
Výsledek projektu - umožnit klientům práci z domu, zaměstnat těžce zaměstnatelné osoby na trhu práce formou teleworkingu však nikdy nesmí vést k recidivě, izolaci jednotlivce, tzn. k prostorovému a následnému sociálnímu vyloučení, které by opětovně vedlo k vyhoření osobnosti, nezájmu o pracovní proces, či až k devalvaci duševního potenciálu jedince. Pro zachování a zejména pro zvyšování akceschopnosti pracovníka, jeho tvůrčí rozvoj jsou v rámci Chráněného ICT pracoviště běžně zařazovány metody interaktivní spolupráce v internetovém prostředí, ale i práce mimo domov, služební cesty, či vzdělávací a integrační workshopy.
Podstatou a vysokým motivačním prvkem projektu, zejména pro dlouhodobě nezaměstnané a zdravotně postižené je začlenění lektorů a pracovníků z chráněných pracovišť. Princip pomozme si nejen sami sobě, ale i ostatním se nám již v praxi osvědčil a považujeme jej za vysoce efektivní.