LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Myš není pro kočku!

Datum zahájení realizace 1.10.2007
Datum ukončení realizace 30.6.2008
Číslo projektu 2318
Příjemce Attavena, o.p.s.
Celková výše finanční podpory 5 726 074,56 Kč

Vizí projektu je rozšířit možnost uplatnění se na trhu práce pro lidi starší 50 let v sedmi okresech Jihočeského kraje. Nástrojem jsou rekvalifikační kurzy v oblasti práce s počítačem (PC): krátkodobý rekvalifikační kurz RK40 (40+11 vyučovacích hodin, tématické okruhy: Základní práce s PC, Kancelář, Internet; Orientace na trhu práce) a krátkodobý rekvalifikační kurz RK60 (60+9 vyučovacích hodin, tématické okruhy Základní práce s PC, Kancelář, Internet, Prezentace; Orientace na trhu práce). Naše stávající kurzy akreditované u MŠMT budou rozšířeny o šest vyučovacích hodin a jejich náplní bude: Vyhledávání pracovních míst s pomocí Internetu a Příprava na přijímací řízení (žádost o zaměstnání, životopis, příprava na pohovor). Doplňujícím materiálem k této části výuky bude příprava a vydání publikace Jak se neztratit II (1000 ks, 64 stran, verze na CD a v pdf).
Kurzy proběhnou prostřednictvím dvou mobilních učeben (každá 11 PC) přímo u cílových skupin v součinnosti s místními iniciativami (zajištění prostor pro výuku). V rámci projektu bude jedna mobilní učebna vytvořena. Učebna bude používána pro podobné účely i po skončení projektu.
Při výběru klientů budeme spolupracovat s nejbližšími úřady práce, obecními úřady a zaměstnavateli. Pro klienty uskutečníme 15 RK60 a 15 RK40. Kurzy budou probíhat jednou týdně v lekcích po 6 vyučovacích hodinách. Časová náročnost lekce je kompromisem mezi náklady, možností cílové skupiny věnovat se výuce a schopností soustředit se na učební látku. V průběhu projektu se uskuteční pět bloků výuky, každý po šesti kurzech.
S cílem podpořit aktivní účast klientů na vzdělávacích aktivitách proběhne 25 motivačních přednášek na 15 až 20 místech JK s účastí nejméně 250 lidí.
V 10 vybraných institucích bude instalováno 10 veřejně přístupných internetových pracovišť (celkem 10 PC). Pracoviště budou sloužit k přednostnímu užívání pro cílovou skupinu. V rámci projektu bude zajištěn jejich provoz a připojení k internetu.
V rámci projektu budou vyškoleni čtyři asistenti (absolventi nebo studenti dvou posledních ročníků sociálních oborů VŠ), kteří budou účastníkům kurzů poskytovat konzultace a podporu v orientování se na trhu práce v místě bydliště účastníka, a to osobně během kurzu a tři měsíce po jeho ukončení. Asistent bude účastníkovi pomáhat s přípravou životopisu a související korespondence nebo s vyhledáváním pracovních nabídek pomocí instalovaného iPracoviště nebo místního veřejně dostupného internetu (upevnění praktické dovednosti užívání PC účastníkem). Asistent bude spolupracovat s místní samosprávou, nejbližšími úřady práce a pracovními agenturami.
Do řešení projektuse zapojí 30 až 40 lidí a více než 20 organizací. Během projektu plánujeme vyškolit 330 klientů. Představitelé cílové skupiny a instituce či organizace cílovým skupinám blízké byly s projektem seznámeni, považují ho za přínosný a potřebný a jsou připraveni se do jeho realizace zapojit.
Příprava rekvalifikačních kurzů zohledňuje potřeby zaměstnavatelů (vlastní průzkum v létě 2005). Kurzy jsou uzpůsobeny potřebám trhu práce a metodika výuky je volena s ohledem na specifické omezení a potřeby cílové skupiny. Jejich přínos pro absolventy kurzů lze charakterizovat jako zvýšení vertikálních (z hlediska pozice) i horizontálních (z hlediska role) možností uplatnění se na trhu práce. Při výuce budeme spolupracovat s 15 až 20 externisty v roli asistentů výuky. Při realizaci projektu využijeme zkušeností a kontaktů získaných z předchozích projektů Phare a ESF.