LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Program podpory integrace zdravotně postižených občanů do společenského a pracovního života

Datum zahájení realizace 1.10.2006
Datum ukončení realizace 30.6.2008
Číslo projektu 2315
Příjemce Sdružení "Piafa" ve Vyškově
Celková výše finanční podpory 4 935 960,00 Kč se soukromým spolufinancováním

Obsahem předkládaného projektu je realizace komplexního programu podpory cílové skupiny, poskytované formou sociálně-pracovní rehabilitace, vzdělávání, specifické rekvalifikace, praxe a podpory při umisťování na pracovní pozice na otevřeném trhu práce v regionu Vyškovska.
Hlavním cílem projektu je zvýšení zaměstnatelnosti osob se zdravotním handicapem a jejich šance na integraci do sociálního a ekonomického života. Projekt nabízí těmto osobám formální i neformální vzdělávání, rekvalifikaci, motivační a poradenské aktivity, s cílem povzbudit je k návratu do zaměstnání a rozšířit jejich zájem o profesní rozvoj. V rámci projektu dojde k prohloubení spolupráce a komunikace s potenciálními i současnými zaměstnavateli zdravotně postižených osob, projekt vede ke zvyšování povědomí zaměstnavatelů o zaměstnávání této znevýhodněné skupiny. Dílčím, ale nezanedbatelným cílem projektu je snaha pozitivně působit na utváření postojů široké veřejnosti ke zdravotně znevýhodněným spoluobčanům a tím usnadňovat jejich společenské začlenění.
Projekt je zaměřen na dlouhodobě nezaměstnané osoby se zdravotním postižením ve vyškovském regionu, které právě z důvodu tohoto postižení mají ztížený přístup na trh práce a v důsledku toho jsou nebo mohou být omezeni ve svém společenském a pracovním uplatnění. Realizované činnosti směřují k podpoře a rozvoji znalostí a dovedností účastníků, potřebných k nalezení, získání a udržení zaměstnání.
Celkem bude do projektu zařazeno 40 účastníků v období dvou let (2 etapy po 20 účastnících). Nejprve bude ve spolupráci s úřadem práce proveden prvotní výběr potenciálních účastníků, na který budou navazovat prezentace projektu a pohovory, na jejichž základě budou vybráni uchazeči a zájemci, kteří budou do projektu zapojeni.
V rámci psychosociálních aktivit se uskuteční motivační seminář, pro zjištění pracovního a osobnostního potenciálu projdou vybraní účastníci projektu bilančně-diagnostickou částí. Po celou dobu trvání projektu bude účastníkům poskytována podpora formou sociálně-pracovní rehabilitace, a to prostřednictvím individuálních konzultací i skupinových aktivit. V pravidelně pořádaných Job klubech budou mít účastníci možnost využití výpočetní techniky. Budou bývat tématicky zaměřeny (např. ekologie, životní styl apod.). Sociálně-pracovní rehabilitace v sobě zahrnuje i zooterapii a fyzioterapii, jako prvky doplňující systém ucelené rehabilitace zdravotně postižených osob, směřující k udržování a zlepšování jejich fyzického a psychického stavu, podpoře samostatnosti, soběstačnosti a začleňování do společnosti.
Ve spolupráci s partnerskými, příp. spolupracujícími organizacemi bude některým klientům nabídnuta možnost zúčastnit se krátké pracovní praxe a získat tak zkušenosti z reálného zaměstnání. Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobě nezaměstnané osoby, je cílem této praxe zejména obnovení a posílení pracovních návyků, zprostředkování sociálního kontaktu.
Projekt poskytuje účastníkům vzdělávání v oblasti počítačové gramotnosti, neboť schopnost využívat moderní informační technologie může být významným faktorem, ovlivňujícím zapojení jedinců či znevýhodněných skupin do života současné společnosti.
Další klíčovou aktivitou je zajištění akreditovaného rekvalifikačního kurzu, zaměřeného na osobní asistenci, s návazností na praxi u partnerských organizací.
Na tuto rekvalifikaci navazuje tvorba nových pracovních míst, a to jak u partnerských organizací, tak u organizace žadatele. Více viz. klíčové aktivity.
Aktivity projektu svým zaměřením přispívají ke zlepšení možností zdravotně postižených osob získat a udržet si takové zaměstnání, které odpovídá jejich zájmům, schopnostem, nadání a osobním možnostem, směřují k rozvoji jejich pracovního i osobního potenciálu, ke zvyšování úrovně samostatnosti a možnosti začlenění do běžného života.