LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Název projektu Zvýšení pracovní integrace lidí s mentálním a kombinovaným postižením
Datum zahájení realizace 1.10.2006
Datum ukončení realizace 1.3.2008
Číslo projektu 2313
Příjemce Diakonie ČCE - středisko Rolnička
Celková výše finanční podpory 982 433,- Kč

Předkládaný projekt přispěje ke zvýšení pracovního uplatnění lidí s mentálním a kombinovaným postižením, tedy skupiny osob, která je na trhu práce značně znevýhodněna. Projekt bude sledovat jednak přímo vznik nových chráněných pracovních míst určených lidem s těžkým zdravotním postižením a dále bude zaměřen na zvyšování kvalifikace pracovníků se ZPS (rozvoj pracovních dovedností, znalostí a postupů), která souvisí se současným pracovním zařazením zaměstnanců s postižením či s možným budoucím pracovním uplatnění mimo chráněnou dílnu.

Projekt bude zaměřen na:

  1. Vytvoření a udržení provozu nové chráněné dílny (čajovny - kavárny) se čtyřmi chráněnými pracovními místy pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením.
  2. Integraci lidí se zdravotním postižením mezi ostatní obyvatele města Soběslav. Čajovna - kavárna, ve které budou připravovat nápoje a obsluhovat lidé s postižením bude určena široké veřejnosti. Dále plánujeme uskutečnit během celé doby realizace projektu řadu pravidelných doprovodných akcí, které do čajovny přilákají návštěvníky. Věříme, že daný projekt přispěje k překonání dalších bariér mezi lidmi zdravými a lidmi s postižením.
  3. Zvyšování znalostí, schopností a dovedností u současných zaměstnanců se ZPS (lidí s mentálním a kombinovaným postižením), které jsou požadovány trhem práce. Důraz bude kladen na pravidelné praktické procvičování získaných dovedností. Realizace projektu lidem s postižením umožní:
    - zvýšit svoji počítačovou gramotnost (rozumět základnímu ovládání počítače, naučit se pracovat s textovými editory, internetem apod.), používat nové komunikační cesty přes internet a elektronickou poštu
    - rozvíjet dovednosti, které potřebují vzhledem k současné práci v chráněné dílně, získat nové nápady
    - prostřednictvím praktických kurzů se naučit nové techniky, pracovní postupy u výrobků z textilu, dřeva, pedigu, keramiky a vitráží
    - naučit se novým věcem pro případné pracovní zařazení mimo svoji chráněnou dílnu
  4. Nové příležitosti pro mladé lidi s mentálním a kombinovaným postižením - žáky a absolventy speciálních škol. Projekt napomůže vytvoření zácvikových míst v současné chráněné dílně (v části textilní, keramické, výrobků ze dřeva a části pedigu). Zácvik bude určen mladým lidem s mentálním a kombinovaným postižením, především žákům, kteří jsou v posledním ročníku či ukončili docházku do pomocné, praktické školy, frekventantům kurzu pro doplnění základů vzdělání apod.