LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Program pracovní rehabilitace pro vozíčkáře ochrnuté po poškození míchy

Datum zahájení realizace 1.10.2006
Datum ukončení realizace 31.8.2008
Číslo projektu 2278
Příjemce Svaz paraplegiků
Celková výše finanční podpory 6 792 516,00 Kč

Cílová skupina: Lidé ochrnutí po poškození míchy z celé ČR mimo Prahy. V České republice přibude každý rok více než 200 lidí, kteří se po úrazu s poraněním míchy nebo po neúrazovém poškození míchy mohou pohybovat jen pomocí ortopedického vozíku.

Cíle: Předejít sociální exkluzi lidí ochrnutých po poškození míchy. Aktivizovat vozíčkáře po úraze, pomoci jim vrátit se do přirozeného prostředí, do rodiny a dalších sociálních skupin, zvýšit jejich předpoklady pro pracovní uplatnění a pomoci jim ho získat. Vytvořit za tímto účelem komplexní program pomoci.

Průběh projektu Vznikne komplexní program pomoci lidem ochrnutým po poranění míchy zaměřený na jejich pracovní uplatnění, který doplněn dalšími službami Centra Paraple poskytne klientům kontinuální podporu od doby krátce po vzniku postižení po návrat do aktivního života a získání pracovního uplatnění i dále v průběhu života při řešení problémů souvisejících se zdravotním postižením.
Při vstupu klienta do programu bude na základě multidisciplinárního vyšetření vypracován Plán jeho dalšího uplatnění, ve kterém budou definovány jeho předpoklady, ambice, potřeby, stanoví se cíle, kterých může dosáhnout a jednotlivé kroky k jejich dosažení včetně časového harmonogramu. Podle tohoto plánu pak klient využije jednotlivé služby. Klienti budou v průběhu programu ubytováni v Centu Paraple (2 týdenní opakované pobyty při přípravě na práci, 5-ti denní počítačové kurzy).

Aktivity:
poradenství
- poradenství v oblasti dalšího uplatnění klienta
- psychologické poradenství
- sociálně.právní poradenství
- poradenství při výběru kompenzačních pomůcek a bezbariérových úpravách
- poradenství v oblasti vzdělávání, rekvalifikace a zaměstnávání

příprava k pracovnímu a společenskému uplatnění
- ergoterapie, nácvik soběstačnosti - nácvik využití zbylých pohybových schopností
- terapie v terénu - nácvik naučených dovedností v reálných situacích se snižovanou asistencí

vzdělávání
- počítačové kurzy
- jazykové vzdělávání

podpora při získání zaměstnání
pomoc při hledání zaměstnání a řešení problémů souvisejících s pracovním uplatněním např. doprava do zaměstnání, osobní asistence v zaměstnání, přizpůsobení pracovního prostředí, vybavení se potřebnými pomůckami. Spolupráce s regionálními agenturami pro podporované zaměstnávání a s úřady práce.