LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Dům sv. Petra pro muže v Prachaticích

Datum zahájení realizace 1.11. 2006
Datum ukončení realizace 30.6. 2008
Číslo projektu 2273
Příjemce Farní charita Prachatice
Celková výše finanční podpory 3 366 650,-Kč

Projekt domu sv. Petra je zaměřen na integraci skupiny sociálně vyloučených či ohrožených sociální exkluzí, zejména pak na osoby bez přístřeší (muže jednotlivce). Záměrem projektu je poskytnout osobám bez přístřeší na přechodnou dobu (max. 2 roky) ubytování (se standardními službami dle typologie sociálních služeb - azylové domy) rozšířený o program pracovních činností a vzdělávací program s cílem jejich snazšího začlenění do společnosti, na trh práce a návrat k běžnému způsobu života.

Pracovní program:
Základním mottem zařízení Domu sv. Petra je "práce ti pomáhá". Všichni uživatelé služeb, schopni práce, jsou motivováni k zapojení se do pracovních činností. Uživatelům je zprostředkována práce (převážně se jedná o pomocné práce - to je omezeno především nízkou kvalifikací uživatelů) u soukromých firem nebo samosprávních institucí. Standardně jsou s uživateli sepisovány pracovní smlouvy dle příslušných pracovně-právních předpisů. U uživatelů, kteří splňují kvalifikaci pro daný obor, je vyvíjena snaha umístit je v rámci jejich kvalifikace (zde úzce spolupracujeme s ÚP).

Vzdělávací program:
Ve spolupráci s ÚP a osobami oprávněnými provádět rekvalifikační kurzy, chceme motivovat cílovou skupinu k doplnění své odborné kvalifikace a tím snižovat riziko dlouhodobé nezaměstnanosti u cílové skupiny.
Projekt reaguje na praktické zkušenosti v práci s lidmi bez domova a rodinného či sociálního zázemí na území města a okresu Prachatice.
Rozšířením o pracovní činnosti a vzdělávací aktivity chce projekt zvýšit sociální kredit jednotlivců zapojených do programu, kteří spadají do skupiny dlouhodobě nezaměstnaných či ohrožených nezaměstnaností u nichž je hlavním důvodem bezdomovectví či sociální exkluze zapříčiněná jejich modelem chování v minulosti (trestná činnost, závislosti, bezdomovectví apod.).
Zároveň projekt zvyšuje motivaci uživatelů pro změnu sociálního modelu chování, zejména pak u osob závislých (alkohol, psychotropní a omamné látky, gamblerství). Neméně důležitým aspektem projektu je rovněž psychická podpora osob zapojených do programu pracovních činností (pozitivní zkušenost z odvedené práce, získání sebedůvěry, získání pocitu užitečnosti pro společnost...).

Vedlejší efekt:
Za vedlejší efekt je považováno získání pozitivního náhledu na cílovou skupinu nejen u široké laické, ale především u podnikatelské veřejnosti na území okresu Prachatice. Motivací a podporou cílové skupiny k dobré pracovní výkonnosti chceme docílit zvýšeného zájmu stran podnikatelů pro zaměstnávání a vytváření pracovních příležitostí pro osoby částečně či úplně sociálně vyloučené.
Dalším vedlejším produktem je hodnocení a zpracování výstupů projektu a jejich následné použití pro přípravu nadregionální "Metodiky začleňování sociálně vyloučených na trh práce" a v neposlední řadě i příprava nadregionálního projektu "Tolerance - Milenovice 2008"- modelového projektu práce s cílovou skupinou a skupinou dlouhodobě nezaměstnaných.