LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Otevřené dveře

Datum zahájení realizace 18.10.2007
Datum ukončení realizace 30.6.2008
Číslo projektu 2241
Příjemce Spolkový dům Jablonec nad Nisou
Celková výše finanční podpory 1 929 220,- Kč

Projekt Otevřené dveře se snaží napomoci řešení negativních jevů sociální povahy, které vedou k situaci, kdy je mnoho občanů v tíživé sociální situaci ohroženo vyloučením na pokraj společnosti. Důsledkem je rostoucí polarizace společnosti a velká míra sociální výbušnosti. V okrese Jablonec nad Nisou nefunguje žádné poradenské centrum, které by poskytovalo lidem ohroženým sociální exkluzí poradenské služby především v sociálně-profesní problematice. Tuto situaci se snaží řešit Spolkový dům v Jablonci nad Nisou, který se i díky projektu Otevřené dveře stává místem pomoci sociálně znevýhodněným skupinám obyvatel.
Záměrem projektu je předcházet negativním společenským jevům, a to především za pomoci odborného poradenství a přípravou vzdělávacího programu. Ten se bude skládat ze čtyř vzdělávacích kurzů, které si frekventanti budou moci zvolit na základě vlastních zájmů a preferencí. Vedle toho budou také pro cílové skupiny připraveny odborné semináře. Mezi cílové skupiny, na které se projekt zaměřuje, patří dlouhodobě nezaměstnaní lidé s věkem nad 50 let, romská mládež nad 15 let ohrožená dlouhodobou nezaměstnaností, lidé s nízkým nebo žádným vzděláním, kteří jsou ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností.
Poradenství bude rovněž poskytováno osobám s nedokončeným vzděláním, po výkonu trestu a lidem po ukončení pobytu v dětských domovech, kteří hledají uplatnění ve společnosti, a kteří mají nízkou kvalifikaci. V rámci poradenských služeb bude pro potřebné účastníky zajištěna externí a interní asistence, zdravotně postiženým bude poskytnut příspěvek na doprovod.
Na subjekty podporované v rámci projektu se nevztahují pravidla o poskytování veřejné podpory.
Vzdělávací aktivity budou směrovány tak, aby lidé ze zvolených cílových skupin měli větší naději na uplatnění na trhu práce a podařilo se jim znovu aktivně zapojit do společnosti. Z tohoto důvodu bude obsahovou náplní vzdělávacích kurzů výuka základů praktických prací s výpočetní technikou, kurz sociálních dovedností (zahrnuje pracovní, občanské a rodinné právo - kurz zaměřený na seznámení s trhem práce a přípravou na zaměstnání) a také kurzy zaměřené na konkrétní uplatnění absolventů - základy bižuterní výroby a základy kuchařských dovedností.

Poradenství bude zaměřeno individuálně na okamžitou pomoc lidem vzhledem k uplatnění na trhu práce. Obsahem budou osobnostní testy, vysvětlení základních pojmů pracovního práva, stylizace životopisu, přehled vzdělávacích zařízení umožnujících dokončení vzdělání, aktuální stav na regionálním trhu práce, socioterapie apod.

Obecně se cíle projektu Otevřené dveře dají shrnout do následujících bodů:

  1. Zvýšení uplatnitelnosti cílových skupin na trhu práce se zaměřením na dlouhodobou nezaměstnanost.
  2. Reintegrace znevýhodněných a ohrožených skupin.
  3. Rozvoj služeb v oblasti osobnostně-sociálního a sociálně-profesního vzdělávání.
  4. Posílení sociální stability a soudržnosti obyvatelstva.