LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Integrace nevidomých a zrakově postižených občanů na trh práce ve Středočeském a Jihočeském regionu

Příjemce Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR
Datum zahájení realizace 1.1.2006
Datum ukončení realizace 30.6.2007
Číslo projektu 2166
Celková výše finanční podpory 2 060 200 Kč

Cílem projektu je integrace nevidomých, slabozrakých a kombinovaně (zrakově a jinak) postižených občanů na trh práce na území Středočeského a Jihočeského kraje. Cílovou skupinou jsou nevidomí a jinak zrakově postižení občané. Mezi hlavní důvody vysoké nezaměstnanosti zrakově handicapovaných lidí patří nízká efektivita práce, nedostatečná kvalifikace a motivace.
Hlavní náplní projektu je usnadnit začlenění zrakově postižených občanů do pracovního procesu. Tohoto cíle bude dosaženo komplexním systémem aktivit, které zahrnují osvětu, vzdělávání, pracovní asistenci a vybudování tří regionálních středisek sociálních služeb pro zrakově handicapované občany.
V rámci projektu bude realizován kurz Výpočetní techniky. V průběhu kurzů se klienti naučí ovládat PC a pracovat s internetem. Znalost práce s výpočetní technikou je v současné době jednou ze stěžejních podmínek získání zaměstnání. Pro zrakově postižené je výpočetní technika nesporným přínosem, neboť jim umožňuje efektivně a rychle plnit pracovní úkoly a tím překonávat jejich handicap.
Projekt rovněž řeší otázku vyhledávání a tvorby vhodných pracovních pozic pro občany s tímto typem zdravotního postižení, a to tak, že pracovníci TyfloCentra a regionálních středisek osloví vytipované zaměstnavatele a seznámí je s možnostmi zaměstnávání zrakově postižených občanů. Velkou důležitost v projektu má aktivita rozšíření regionální sítě center pro nevidomé a slabozraké občany v krajích. Na základě aktuálních potřeb cílové skupiny bylo rozhodnuto vybudovat střediska sociálních služeb pro zrakově postižené v Příbrami, Písku a Českých Budějovicích.