LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Integrace nevidomých a zrakově postižených občanů na trh práce v kraji Vysočina

Příjemce TyfloCentrum Jihlava, o.p.s.
Datum zahájení realizace 1.1.2006
Datum ukončení realizace 30.6.2007
Číslo projektu 2163
Celková výše finanční podpory 1 841 900 Kč

Předkládaný projekt je zaměřen na integraci specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí. Cílovou skupinou v předkládaném projektu jsou nevidomí a slabozrací v kraji Vysočina. Celonárodní výzkumy dokazují, že pouhých 40 % takto postižených lidí má dokončeno středoškolské vzdělání, což je jednou z příčin až 70 % nezaměstnanosti zrakově postižených osob. Hlavním cílem projektu je zvýšit kvalifikaci zrakově handicapovaných a tím jim usnadnit přístup na trh práce a integraci do společnosti.
V rámci projektu bude realizován kurz Výpočetní techniky. V průběhu kurzů se klienti naučí ovládat PC a pracovat s internetem. Znalost práce s výpočetní technikou je v současné době jednou ze stěžejních podmínek získání zaměstnání. Pro zrakově postižené je výpočetní technika nesporným přínosem, neboť jim umožňuje efektivně a rychle plnit pracovní úkoly a tím překonávat jejich handicap.
Klíčová aktivita vzdělávání nevidomých a slabozrakých bude podpořena dalšími aktivitami obsahujícími motivaci a osvětu mezi nevidomými a slabozrakými, jejíž smyslem bude pomoc překonávání psychických bariér při sociální integraci a rozšíření klientské základny TyfloCentra v Jihlavě. Na této aktivitě budou pracovat zaměstnanci TyfloCentra, kteří budou informovat zrakově postižené v celém kraji o možnosti zvýšení si kvalifikace a následného pracovního uplatnění. Osvěta mezi zaměstnavateli je aktivitou, která slouží k informovanosti podniků a podnikatelů o možnosti, výhodách a přínosu zaměstnávání zrakově postižených občanů. Se zaměstnavateli, kteří projeví zájem bude následně navázána spolupráce o možnostech zaměstnávání klientů projektu za účelem jejich integrace na trh práce. Výsledkem bude seznam potenciálních zaměstnavatelů, u kterých budou moci nevidomí a slabozrací občané nalézt pracovní uplatnění. Důležitou aktivitou projektu je zavedení pracovní a osobní asistence. Při nástupu na nové pracovní místo potřebuje nevidomý určitý čas na zmapování pracovního prostředí a přizpůsobení. V této fázi mu na přechodnou dobu několika týdnů pomáhá speciálně vyškolený pracovník, který s ním řeší běžné pracovní úkoly a pomáhá mu s prostorovou orientací na pracovišti.