LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Integrace nevidomých a zrakově postižených občanů na trh práce v Libereckém kraji

/tr>
Příjemce TyfloCentrum Liberec, o. p. s.<
Datum zahájení realizace 1.1.2006
Datum ukončení realizace 30.6.2007
Číslo projektu 2162
Celková výše finanční podpory 2 047 300 Kč

Předkládaný projekt je zaměřen na integraci specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí. Cílovou skupinou v předkládaném projektu jsou nevidomí a slabozrací v Libereckém kraji. Celonárodní výzkumy dokazují, že pouhých 40 % takto postižených lidí má dokončené středoškolské vzdělání, což je jednou z příčin až 70 % nezaměstnanosti zrakově postižených osob. Hlavním cílem projektu je zvýšit kvalifikaci zrakově handicapovaných a tím jim usnadnit přístup na trh práce a integraci do společnosti.
V rámci projektu budou realizovány kurzy: Analýzy přenositelných dovedností a Výpočetní techniky, prostřednictvím kterých dojde ke zvýšení kvalifikace a vzdělání zrakově postižených občanů. Kurz Analýzy přenositelných dovedností obsahuje přípravu nevidomých a slabozrakých na proces hledání zaměstnání a zaměstnání samotné. Frekventanti se dále seznámí se způsoby sebehodnocení a sebeprezentace a naučí se správnému způsobu písemného i verbálního vyjadřování. V rámci kurzu Výpočetní technika se klienti naučí pracovat s internetem a vytvářet webové stránky. Budou také pracovat s texty a odečítacím softwarem. V rámci rozvoje sociálních služeb pro nevidomé a zrakově postižené občany budou vytvořena dvě regionální střediska v Jablonci nad Nisou a Semilech, jejíchž cílem bude poskytování sociálních služeb a poradenství pro nevidomé v těchto částech kraje. Klíčová aktivita vzdělávání nevidomých a slabozrakých bude podpořena dalšími aktivitami čítající motivaci a osvětu mezi zrakově postiženými a jejich zaměstnavateli. Smyslem této aktivity je pomoci těmto osobám překonat jejich psychické bariéry při integraci do společnosti. Na této aktivitě budou pracovat zaměstnanci TyfloCentra, kteří budou informovat zrakově postižené v celém kraji o možnosti zvýšení si kvalifikace a následného pracovního uplatnění. Zároveň aktivita osvěty zaměstnavatelů v Libereckém kraji a následné vytvoření databáze zajistí všeobecné povědomí o problematice a nabídne její řešení.
Osvěta mezi zaměstnavateli je aktivitou, která slouží k informovanosti podniků a podnikatelů o možnosti, výhodách a přínosu zaměstnávání zrakově postižených občanů. Se zaměstnavateli, kteří projeví zájem o zaměstnávání zrakově postižených občanů bude následně navázána spolupráce o možnostech zaměstnávání klientů projektu za účelem jejich integrace na trh práce. Výsledkem bude seznam potenciálních zaměstnavatelů, u kterých budou moci nevidomí a slabozrací občané nalézt pracovní uplatnění.