LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Integrace nevidomých a zrakově postižených občanů na trh práce v Pardubickém kraji

Příjemce TyfloCentrum Pardubice, o. p. s.
Datum zahájení realizace 1.1.2006
Datum ukončení realizace 30.6.2007
Číslo projektu 2161
Celková výše finanční podpory 1 766 400 Kč

Předkládaný projekt je zaměřen na integraci specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí. Cílovou skupinou v projektu jsou nevidomí a slabozrací občané. Z celonárodních průzkumů vyplývá, že pouze 40 % zrakově postižených osob má ukončené středoškolské vzdělání s maturitou, což je jednou z příčin až 70 % nezaměstnanosti zrakově postižených osob.
Hlavním cílem projektu je zvýšit kvalifikaci zrakově handicapovaným a tím jim usnadnit přístup na trh práce a integraci do společnosti.
Tento cíl je naplněn zejména aktivitou zaměřenou na vzdělávání zrakově postižených osob, které předchází sestavení metodiky pro vyučované kurzy.
V rámci projektu budou realizovány dva typy kurzů: Komunikace a Výpočetní technika.
V průběhu kurzů výpočetní techniky se klienti naučí ovládat PC a pracovat s internetem. Náplní kurzu Komunikace bude příprava nevidomých a slabozrakých na proces hledání zaměstnání a na zaměstnání samotné. V průběhu kurzu se zrakově postižení občané seznámí s možnostmi sebehodnocení a vylepší se jejich schopnost komunikace s okolním prostředím včetně písemného projevu. Zvláštní důraz bude kladen na nonverbální komunikaci, která činí zrakově postiženým občanům díky jejich handicapu velké potíže. Klíčová aktivita vzdělávání nevidomých a slabozrakých bude podpořena dalšími aktivitami obsahující motivaci a osvětu mezi nevidomými a slabozrakými, jejíž smyslem bude pomoc překonávání psychických bariér při sociální integraci a rozšíření klientské základny TyfloCentra v Pardubicích.
Osvěta mezi zaměstnavateli je aktivitou, která slouží k informovanosti podniků a podnikatelů o možnosti, výhodách a přínosu zaměstnávání zrakově postižených občanů. S těmito partnery bude následně navázána spolupráce o možnostech zaměstnávání klientů projektu za účelem jejich integrace na trh práce. Výsledkem bude seznam potenciálních zaměstnavatelů, u kterých budou moci nevidomí a zrakově postižení občané nalézt pracovní uplatnění.