LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Šance pro budoucnost

Příjemce Plzeňský kraj
Datum zahájení realizace 3.4.2006
Datum ukončení realizace 2.4.2008
Číslo projektu 2118
Celková výše finanční podpory 6 200 000 Kč

Cílem projektu je vytvořit komplexní regionální nástroj pro začlenění mládeže, která odchází z dětských domovů na trh práce a do společnosti, aby si tito lidé byli schopni najít práci, udržet si práci, obstarat si bydlení a naučit se samostatné existenci.
Cílovou skupinou je mládež opouštějící dětské domovy (mládež žijící ve znevýhodněném sociálním prostředí).
Mládež z dětských domovů, která se bude chtít sama zúčastnit programu, bude procházet nejdříve speciálními vzdělávacími programy v dětských domovech pod vedením speciálních pedagogických pracovníků. Zde se naučí dovednostem potřebným pro samostatnou existenci, hledání a udržení zaměstnání.
Při odchodu z dětského domova pak péči o mladé lidi (klienty) přeberou komunitní pracovníci, kteří jim pomáhají hledat a získat zaměstnání, začít samostatně bydlet ve startovacích bytech a naučit se tak základům samostatné existence. Tito pracovníci se částečně podílejí již na realizaci programů v dětském domově.
Komunitní pracovníci pomáhají klientům s hledáním a získáním zaměstnání. Po získání zaměstnání jim budou nápomocni při řešení případných problémů a při udržení zaměstnání. Při samostatném bydlení pomáhají nejdříve komunitní pracovníci mladým lidem s úkony, které nemohou nebo neumí zvládnout sami. Později klienti žijí samostatně a komunitní pracovníci s nimi pracují podle jejich individuálních potřeb.
Výsledkem projektu bude stav, kdy se mladí lidé po ukončení projektu dokáží uplatnit na trhu práce a zajistí si samostatnou existenci.