LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Rovné šance - Možnost informované volby

Číslo projektu 0221
Příjemce Porodní dům U čápa, o. p. s.
Celková výše finanční podpory 2 354 511

Tento vysloveně ženský, antidiskriminační projekt je zaměřen na vyrovnání šancí žen - zaměstnankyň a zaměstnavatelek v oblasti primární porodnické péče na trhu práce v této oblasti. Souběžně řeší také vyrovnání šancí žen - jejich klientek , které zastávají zdravý životní styl, včetně přirozeného porodu. (vysvětlení viz podrobný popis). Oba tyto záměry chce docílit a prokázat prostřednictvím příkladu dobré praxe - pilotního projektu porodního domu . Projekt zahrnuje také problematiku vzděláváním zaměstnankyň pro nový typ práce v jejich stávající profesi, které jim umožní změnit vlastní přípstup k profesi , pomůže jim rozšířit přehled v dané oblasti, díky získaným znalostem získají sebedůvěru a argumenty, aby byly samy schopny získat a udržet rovnocenné postavení na trhu práce. Ve svém důsledku umožní nabízené vzdělávání snadnější a širší uplatnění na trhu práce a zřizování nových pracovních míst včetně sebezaměstnávání. Celý projekt probíhá ve třech hlavních částech: Část A se zabývá legislativními kroky ke zrušení diskriminace zaměstnavatelek (porodních asistentek, pracujících v primární porodnické péči a zřizujících nový typ pracovních míst) a zaměstnankyň (porodních asistentek, které budou pracovat v primární porodnické péči na nových typech pracovních míst) a jejich klientek v oblasti úhrady služeb poskytovaných porodními asistentkami z veřejného zdravotního pojištění.
Část B se zabývá vybudováním instituce porodního domu U čápa jako místa praktického uplatnění možnosti volby jak pro rodící ženy, tak pro porodní asistentky pracující v oblasti komunitní péče. Jedná se o pilotní projekt v ČR.
Část C je věnována zajištění udržitelného rozvoje v oblasti vzdělávání zaměstnankyň (porodních asistentek), které jim umožní pracovat způsobem a v oblasti, která v České republice není běžná. Součástí této části projektu bude i vytvoření učebnice, jako cenného zdroje informací.

Hlavní činnosti projektu budou prováděny zvláště (nikoli výlučně) na území JPD2.