LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Postavení žen ve vědě a výzkumu v Praze

Číslo projektu 0206
Příjemce STEM, s.r.o.
Celková výše finanční podpory 1 666 141

Základním cílem projektu je přinést aktuální poznatky o postavení žen ve vědě a výzkumu a detailně postihnout okolnosti, které ovlivňují jejich profesní postavení v zaměstnání. Výzkumný projekt je soustředěn na území hlavního města Prahy, neboť právě zde působí podstatná část výzkumných institucí, vědeckých pracovišť a inovačních center.

Projekt se zaměří na následující problémové okruhy, dílčí výzkumné cíle:

  • identifikace názorů na zaměstnanost žen ve vědě a výzkumu,
  • identifikace názorů na postavení žen ve vědě a výzkumu,
  • poznání překážek a příležitostí odborného a kariérního růstu žen ve vědě a výzkumu,
  • problematika sladění rodinného a profesního života žen ve vědě a výzkumu.
Výzkumný projekt je vzhledem k vytyčeným cílům poměrně rozsáhlý. Návrh je rozvržen do čtyř relativně samostatných a přitom úzce provázaných fází, celků, které se budou lišit šíří záběru, analytickou hloubkou zkoumané problematiky, zvolenou metodologií, zkoumaným vzorkem populace a svým obsahovým zaměřením.

První tři fáze jsou výzkumné, čtvrtá navazující v sobě zahrnuje zpracování souhrnné publikace. Projekt v sobě zahrnuje tři výzkumné fáze o problematice žen na trhu práce a zejména žen ve vědě a výzkumu.

První MONITOR je zaměřena na kvantitativní dotazníkové šetření na reprezentativním souboru pražské populace starší 18 let.

Druhá SONDA bude pojata jako kvantitativní dotazníkové šetření na souboru žen působících ve vědě a výzkumu na odborných vědeckých pozicích.

Třetí výzkumná fáze ANALÝZA je navržena jako série hloubkových rozhovorů se ženami ve vědě a výzkumu.

Čtvrtá fáze projektu v sobě zahrnuje závěrečnou studii, která bude shrnovat poznatky ze všech tří výzkumných fází, v jejím rámci bude provedena syntéza ze získaných dat.

Závěrečná zpráva poslouží jako výchozí materiál pro sestavení informační brožury, tiskovou konferenci a odborný seminář, jehož výstupem bude sborník.