LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Podnikavá žena - komplexní vzdělávání žen a začínajících podnikatelek k úspěšnému rozvoji vlastního podnikání

Datum zahájení realizace 1.1.2007
Datum ukončení realizace 31.8.2008
Číslo projektu 0110
Příjemce Tempo Training & Consulting, s.r.o.
Celková výše finanční podpory 14 175 785 Kč

Cílem projektu PODNIKAVÁ ŽENA je podpora žen - příprava začínajících podnikatelek i žen vstupujících do pracovního procesu, a tím vede k odstranění bariér na trhu práce a samotné prevenci nezaměstnanosti. Hlavním nástrojem bude vytvoření ucelené metodiky pro podnikavé ženy, která se bude skládat z 8+1 logicky ucelených eLearningových modulů poskládaných vždy ze 4 nebo více kurzů. V průběhu realizace projektu bude probíhat podstatná část aktivit zaměřená na analýzy a monitorování trhu práce z hlediska rovných příležitostí a evaluaci dopadu projektu PODNIKAVÁ ŽENA na cílové skupiny. Elearningové moduly budou mít 8+1 hlavních okruhů:

  1. Komunikační a prezentační dovednosti
  2. Manažerské dovednosti
  3. Analytické dovednosti
  4. Image
  5. Obchod a nákup
  6. Ekonomika a právo
  7. Osobnostní rozvoj
  8. EU
Ke každému modulu poběží ještě podpůrný modul poradenství, který označujeme jako devátý, ale není samostatným eLearningovým kurzem.

Ženy, jako obsáhlou cílovou skupinu, jsme si vybrali především proto, že jejich podíl na celkové nezaměstnanosti v České republice je podstatně vyšší než u mužů. Území dopadu je celá ČR, nicméně pro testování jsme zvolili pouze 4 regiony s téměř nejvyššími mírami nezaměstnanosti: Ústecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Jihomoravský. Na počátku přípravy projektu jsme vytvořili analýzu cílových skupin, dle které jsme tento projekt upravili o požadavky trhu práce a potřeby žen.
Do cílové skupiny patří:
Ženy:
- matky s malými dětmi
- matky samoživitelky
- dlouhodobě nezaměstnané ženy
- ženy ohrožené nezaměstnaností
- ženy se základním vzděláním nebo bez vzdělání
- ženy v předdůchodovém věku
- začínající podnikatelky
- ženy, vracející se na trh práce
- Muži, kteří jsou v obdobné situaci jako ženy

Projekt je vázán na internetový portál, kde budou umístěny všechny eLearningové moduly. Elearning ženy připraví na budoucí podnikatelskou a zaměstnaneckou činnost, zvýší jejich adaptabilitu na trhu práce, podpoří jejich image, sebevědomí, dovednosti a znalosti tak, aby se zvýšila jejich rovnost i cena na trhu práce. Samozřejmě jsme si vědomi nutnosti osobního kontaktu, proto jsme v každém z těchto čtyř krajů zavedli cyklus školení stejných modulů "živě" jako interaktivní semináře. Na konci projektu vytvoříme srovnávací studii, kde bude porovnán dopad a účinek vzdělávání pomocí interaktivních seminářů a eLearningu.
Úspěch ženy je spojován rovněž s reprezentativním zevnějškem, a proto nedílnou součástí projektu je i vizážistické poradenství. Po absolvování školení proběhne testovací fáze. Na závěrečné konferenci bude vyhlášena PODNIKAVÁ ŽENA ROKU 2008, která obdrží hlavní cenu. Konference i celý průběh projektu bude velmi medializován.

Cílem projektu je tedy podpora všech žen, které vyškolíme a připravíme na podnikatelskou činnost, zvýšíme jejich adaptabilitu na trhu práce a tím snížíme rozdíly mezi muži a ženami v ČR, především v těchto 4 krajích s nejhorší mírou nezaměstnanosti. Školení proběhne celkem 5x (3xMorava, 2x Čechy). V těchto 4 krajích se uskuteční 4 workshopy, kde se ženy zapojí do soutěže PODNIKAVÁ ŽENA 2008, která bude vyhodnocena na závěrečné konferenci.

Projekt PODNIKAVÁ ŽENA volně navazuje na velmi úspěšný projekt AKTIVNÍ ŽENA (061/1.1 PHARE RLZ - www.aktivni-zena.cz), který byl úspěšně dokončen v dubnu 2006. Dalším krokem při podpoře žen plánujeme podpořit eLearningem některé z profesí žen a vypracujeme třetí díl: PROFESIONÁLNÍ ŽEN