LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Profesionalizace skupiny mateřských center v Olomouckém kraji

Datum zahájení realizace 1.1.2007
Datum ukončení realizace30.6.2008
Číslo projektu 0080
Příjemce MC KRTEČEK Jeseník, o.s.
Celková výše finanční podpory 3 387 690 Kč

Obsahem projektu je profesionalizace skupiny mateřských center (dále MC) v Olomouckém kraji prostřednictvím zaměstnání žen navracejících se na trh práce a řízením jejich odborné pracovní praxe. Profesionalizace představuje zřízení místa managerky neziskové organizace se zaměřením na práci se ženami na a po rodičovské dovolené. Konkrétně se jedná o 8 MC, kde tato místa budou vytvořena dle potřeb jednotlivých organizací. Jedná se o různě velké pracovní úvazky, protože ne všechny organizace jsou na stejném stupni rozvoje. (různý počet klientů v jednotlivých zařízeních, různý teritoriální dopad působení) Počítáme se zapojením 6 MC - subjektů, které se podílely na přípravě projektu, nabídka připojení zůstává ale dále otevřená pro 2 další MC. Průzkum potvrdil ve fázi přípravy zájem vyšší, než je projekt schopen uspokojit.

Projekt sleduje tři základní globální cíle: 1/ Profesionalizace činnosti skupiny MC v Olomouckém kraji prostřednictvím vytvoření pracovních míst pro osoby ohrožené kumulovaným znevýhodněním. 2/ Prevence vzniku a prohlubování sociální a profesní izolace žen na a po rodičovské dovolené. Poskytnutím profesní příležitosti v oblasti řízení organizace a tvorby odborných programů pro MC budeme předcházet vzniku a prohlubování exkluze. 3/ Posílení kompetencí osob ohrožených exkluzí využitelných i pro případné následující zaměstnání v budoucnosti. Většina pracovních kompetencí spojených s managerskou a programovou prací v MC je dobře přenositelná do oblasti managementu sociálních služeb či školství.

Cílovou skupinou jsou nezaměstnané ženy a matky na a po rodičovské dovolené, usilující o návrat na trh práce, za podmínek optimálního skloubení mateřské a profesní role v životě. Skupinu představují uchazečky pro 8 MC pracujících v regionu Olomouckého kraje (Jeseník, Prostějov, Olomouc, Litovel, Hranice na Moravě). V každém MC bude vytvořeno místo managerky MC ,v některých kumulované s činností programové pracovnice. Velikost skupiny 8 osob. Celkem bude vytvořeno 6,6 pracovních úvazků. Projekt bude mít zprostředkovaný dopad na 200 osob - žen navštěvujících programy dané skupiny MC.

Obsah projektu budeme naplňovat následujícími aktivitami projektu:

  1. Řízení projektu: zahrnuje aktivity spojené s naplňováním cílů projektu, koordinace činností center a job clubu, administraci projektu vzhledem k požadavkům poskytovatele podpory.
  2. 2/ Řízení pracovní praxe managerky a programové pracovnice prostřednictvím supervizorů - konzultantů: Jedná se o řízený rozvoj kompetencí managerek a programových pracovnic v oblasti problematiky řízení lidských zdrojů, zavedení organizačního řádu organizace, projektového managementu (příprava a realizace projektů), jednání s cílovými skupinami (ženy na rodičovské dovolené, dárci, sponzoři, zastupitelé), vytváření a řízení aktiviz. a motivač.programů pro ženy na rodičovské dovolené.
  3. Pracovní setkávání - tzv. JOB CLUB managerek MC. Tato setkání budou mít za cíl vytvářet fungující systém MC vzhledem k požadavkům projektu, výměnu zkušeností s řízením center.
  4. Vytvoření systému profesionálního řízení mateřských center - nákladově je tato aktivita spojena se zaměstnaneckým poměrem všech managerek mateřských center. Představuje prakticky celý běh pracovního procesu ve všech 8 MC, ve kterých bude stabilizován chod center po stránce řízení lidských zdrojů, finančního řízení i programové nabídky.
  5. Evaluace projektu - na začátku a v průběhu projektu budou pracovnice nastupující na nově vytvořená pracovní místa vyplňovat vyplňovat dotazník, tak, aby měl vedoucí projektu zpětnou vazbu o fungování jednotlivých MC.Také supervizoři - konzultanti budou sledovat činnost začínajících managerek a poskytovat odborné konzultace a vypracovávat supervizní zprávy pro zpětnou vazbu.