LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


"I myš může být kamarádka!" - Podpora rovných příležitostí pro ženy mobilním vzděláváním v oblasti IT

Datum zahájení realizace 1.12.2005
Datum ukončení realizace 30.11.2007
Číslo projektu 0068
Příjemce Attavena, o.p.s.
Celková výše finanční podpory 5 713 341 Kč

Vizí projektu je podpořit zlepšení úrovně zaměstnatelnosti žen vracejících se na trh v Jihočeském kraji.
Prvním cílem je zvýšení informační gramotnosti a schopnosti pracovat s informacemi. Nástrojem je uskutečnění střednědobých rekvalifikačních kurzů pro ženy na mateřské a rodičovské dovolené a střednědobých rekvalifikačních kurzů pro ženy s dětmi staršími 3 let. Na základě interakce s cílovou skupinu a zaměstnavateli v první polovině realizace projektu a se současným zřetelem na vývoj IT bude připravena struktura a obsah pro nový rekvalifikační kurz, který bude akreditován u MŠMT, a který bude tvořit náplň kurzů v druhé polovině realizace projektu. Předpokládáme vyškolení alespoň 208 žen. Kurzy proběhnou s využitím mobilní učebny (6-10 PC jednotek, bezdrátové připojení k internetu) přímo u cílové skupiny. Naše stávající mobilní učebna se na začátku realizace projektu bude skládat z 15 počítačových jednotek a v rámci projektu plánujeme rozšíření tak, aby byla rozdělitelná na dvě až tři samostatné miniučebny. Během výuky bude zajištěno hlídání dětí, pro které bude připraven populárně vzdělávací program environmentálního zaměření.

Druhým cílem je zajistit podporu vzdělávacího procesu instalováním a zajištěním provozu 3 internetových Pracovišť (6 PC) v institucích, kde se soustřeďují ženy (mateřská centra, zájmová sdružení žen). Instalací dojde k rozšíření 10 i-Pracovišť rozmístěných v jižních Čechách, která jsou cílové skupině k dispozici za zvýhodněných podmínek (přednost při využívání, nižší cena).

Důležitou složku projektu tvoří průzkum situace cílových skupin z pohledu jejich uplatnění na trhu práce a úrovně znalostí IT. Průzkum bude proveden formou kvantitativního dotazníkového šetření. Dotazníky budou šířeny přes kontaktní osoby v mateřských centrech, ženské a dětské lékaře, ve spolupráci se zástupkyněmi cílových skupin. Zjištěná data budou porovnána s již provedenými celostátními průzkumy a zveřejněna v publikaci. Součástí publikace bude i nástin problematiky rovných příležitostí a prezentace výsledků obdobných studií.