LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Poradenské centrum pro podporu implementace opensource software

Číslo projektu 0385
Příjemce Institut pro informační společnost, o.s.
Celková výše finanční podpory 4 567 740

V rámci projektu bude poskytována poradenská činnost firmám a jiným subjektům ve specifických otázkách nasazení informačních a komunikačních technologií. Organizace na základě auditu a analýzy jejich vybavení a potřeb dostanou návod, co a jak by mohly zlepšit a zefektivnit, jak mají správně evidovat software a jaké jsou případné možnosti řešení jejich situace. Poradenství bude klást důraz na osvětovou část týkající se ochrany duševního vlastnictví a bude informovat cílové skupiny o existenci a možnostech freeware a opensource software, čímž mohou některé subjety (v ČR je skoro 40 % software nelegálního) předejít vážným konsekvencím v případě zásahu policie ČR (finanční postih, zabavení věci, paralizace firmy a především újma na prestiži a jménu firmy).
Rozvoj softwarového průmyslu v ČR je podmíněn poptávkou. Pirátství brání nejen rozvoji tohtoto odvětví, ale celkově brzdí rozvoj informační společnosti. Dalším důležitým aspektem činnosti projektu je narovnávání diskriminačního prostředí, které představuje monopolní společnost Microsoft. Dle STEM ani vzdělaní lidé často nemají ponětí o existenci alternativního software. Je paradoxní, že v rámci většiny základních školení na to nejsou účastníci upozorněni a tak jsou vystaveni mylné domněnce, že jediným software jsou produkty firmy Microsoft. Je zřejmé, že monopolistický trh se nerozvíjí tak rychle, jak by v konkurenčním prostředí mohl. Adaptabilitou na různé technologické platformy by se snížila závislost na jednom dodavateli. Zahraniční zkušenosti ukazují, že organizace mají tendenci v určité fázi svého života přecházet na domácí software připravený na míru. Projekt nebude diskriminační a bude prezentovat i komerční subjekty.
Hlavním cílem projektu je podpořit konkurenceschopnost pražských subjektů prostřednictvím snížení nákladů a využitím informačních technologií, díky nasazení opensource software, a také snížením technologické závislosti na jednom dodavateli.
Projekt bude veden v režimu podpory "de minimis".