LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Corporate social responsibility jako nástroj podpory konkurenceschopnosti malých a středních podnikatelských subjektů v Praze

Číslo projektu 0378
Příjemce Informační centrum neziskových organizací, o.p.s.
Celková výše finanční podpory 3 375 50

Hlavním cílem projektu je zlepšit úroveň informovanosti zaměstnavatelů o corporate social responsibility (CSR) jako o efektivním nástroji zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků (MSP) v Praze.V prostředí MSP v Praze je prokázán zájem o využívání tohoto prostředku pro posílení firmy a získání konkurenční výhody. Tento zájem firem však není v dostatečné míře, efektivně a systémově v praxi realizován. Projekt vytváří klíčové nástroje pro systémovou změnu této situace. Je projektem inovačním.
V projektu je realizován výzkum, jehož cílem je zjistit zejména současný postoj MSP v Praze ke corporate social responsibility a firemní podmínky pro jeho implementaci. S podporou výzkumu bude vytvořena metodika CSR pro malé a střední pražské firmy, která bude ve dvou vybraných pražských firmách pilotně ověřena. Výsledkem pilotáže budou dvě koncepce corporate social responsibility "ušité na míru" dvěma vybraným firmám. Pražské malé a střední firmy budou v průběhu realizace projektu trvale informovány o corporate social responsibility a jejích přínosech pro firmu. Současně budou cíleně motivovány k jejímu efektivnímu využívání pro posílení firmy a k navazování partnerství s dalšími firmami (formy: mediální propagace, konference, veletrh podnikatelských a nepodnikatelských subjektů). V rámci projektu budou mít firmy možnost ke kontaktování a výběru partnerů z nepodnikatelské sféry (neziskové organizace, veřejná správa, školy, církve apod.) s jejichž pomocí, nebo jejichž prostřednictvím, mohou svoji koncepci corporate social responsibility realizovat (konference, veletrh podnikatelských a nepodnikatelských subjektů).
Síťování podnikatelských a nepodnikatelských subjektů bude zajišťovat též v projektu zřízené poradenské centrum, které bude malým a středním pražským podnikům poskytovat komplexní služby v oblasti vytváření a realizace jejich corporate social responsibility. Projekt se bude realizovat v rámci mechanismu "de minimis".