LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství

Číslo projektu 0370
Příjemce Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade
Celková výše finanční podpory 2 508 016

Projekt se zabývá posílením konkurenceschopnosti firem v rámci výběrových řízení na realizaci projektů zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství (ZRS ES). Programy ZRS ES poskytují pomoc v podobě služeb, dodávek a staveb pro státy vně EU - např. kandidátské státy, rozvojové státy aj.
Žadatelem je CzechTrade, jehož posláním je poskytovat služby pro podnikatele v oblasti uplatnění se na zahraničních trzích.
Projekt vytvoří unikátní systém podpory firem v oblasti ZRS ES. Umožní vznik komplexního vzdělávacího, poradenského a informačního systému, který bude přizpůsoben potřebám jednotlivých oborů i jednotlivých firem.
Systém bude sestávat z několika komponentů:

a) Školení pro firmy - bude vytvořen systém tří navazujících kurzů pro firmy a jejich zaměstnance, který pomůže vybudovat specializované dovednosti těchto firem potřebné k úspěšné účasti na výběrových řízeních ZRS ES

b) Systém individuálního poradenství - v návaznosti na školení budou moci firmy využívat službu individuálního poradenství, která jim zajistí podrobnější informace, poskytne konkrétní analýzy, pomůže vyhledat partnera pro společnou nabídku nebo pomůže s přípravou konkrétní nabídky

c) Informační systém pro firmy - bude vyvinut informační systém, který bude firmám aktivně zasílat informace potřebné k lepší účasti na výběrových řízeních ZRS ES, např. informace o vyhlášených výběrových řízeních, poptávky od partnerů, změny postupů atd.

d) Vytvoření systému síťování firem (tzv. networking) - bude vytvořen systém networkingu firem, v rámci kterého budou moci firmy vyhledat partnera pro účast na výběrových řízeních v rámci programů ZRS ES. Tento systém přinese velké výhody především méně zkušeným malým a středním firmám. Cílovou skupinou projektu jsou firmy, především malé a střední, zaměstnavatelé, zaměstnanci a profesní a podnikatelská sdružení.

Podle pravidel dotačního titulu se poskytování podpory z rozpočtu projektu bude řídit mechanismy podpory "de minimis".