LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Regionální centrum pro podporu výuky a výzkumu v oblasti medicínských obrazových a klinických dat

Číslo projektu 0051
Příjemce Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou
Celková výše finanční podpory 24 389 000

Projekt řeší odstranění bariéry využití digitálních medicínských obrazových dat, přidává možnost kontinuálního sledování nemoci pacienta i v případě léčby v různých zdravotnických zařízeních, umožňuje zpřístupnit tyto databáze prostřednictvím portálu pro výuku a výzkum.
Základní vrstva řešení, vybudovaná na technologii PACS a datových skladů, bude obsahovat strukturovanou databázi anonymizovaných obrazových studií. Tato vrstva bude koncipována tak, aby splňovala požadavky kompatibility se systémy pracujícími v reálném provozu. Pro cílové skupiny tak bude vytvořeno výukové prostředí nelišící se od reálného provozního systému.
Na základní vrstvu bude navazovat nadstavba (portál) včetně nástrojů pro tvorbu specializovaných výukových programů s odkazy na relevantní obrazové informace. Další části projektu je systém doplňující k převážně obrazovým informacím PACS anonymizované faktografické informace, jejichž zdrojem je nemocniční informační systém (NIS). Tyto informace spolu s obrazovými informacemi podávají ucelený obraz o průběhu nemoci, způsobu a postupu léčby jednotlivého případu a reakci na provedené zákroky, resp. o standardních postupech při léčbě vybrané nemoci.Výstup těchto informací bude realizován prostřednictvím společného portálu.
Součástí projektu bude expertní posouzení toho, které informace jsou pro jednotlivé nemoci relevantní a extrakce těchto informaci z NISu nemocnice do výukového datového skladu. Sklad bude obsahovat jen cílené informace, jejich rozsah ale musí být dostatečně velký, aby zachytily reprezentativní obraz sledovaných nemocí a postupů léčby a poskytly podklady pro standardizaci.
Hlavní část prací na projektu bude zaměřena na přípravu specialistů jejich aktivním zapojením při přípravě a nasazení výukových systémů. Tito budou následně zajišťovat školení cílových skupin v jednotlivých oblastech medicíny (onkologie, pneumologie, radiologie, traumatologie).