LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Centrum pro transfer technologií

Číslo projektu 0048
Příjemce Technologické centrum Akademie věd České republiky
Celková výše finanční podpory 23 645 482

Jedná se o komplexní projekt, jehož cílem je vytvoření systému vzdělávání vedoucích pracovníků, studentů, doktorandů a mladých vědců v oblasti přenosu výsledků vědy a výzkumu do průmyslu a podpora zavádění nových technologií s ohledem na rozvoj ekonomiky a konkurenceschopnosti ČR.
Projekt je zaměřen zejména na pražský region s potenciálem kooperačních vazeb i mimo tuto oblast včetně mezinárodní spolupráce. Úkolem projektu je vytvoření chybějícího zprostředkujícího článku mezi výzkumnými organizacemi, příp. vlastními výzkumně-vývojovými centry firem a aplikační sférou vedoucí k širšímu využití poznatků z výzkumných pracovišť v průmyslu.
Významným prvkem projektu je i záměr podpořit přímé kooperační vazby mezi výzkumem a realizační sférou s cílem získat náměty pro výzkum cílený na řešení potřeb praxe.
TC AV ČR provedlo v rámci projektu BRIS průzkum pražských firem, ze kterého vyplynulo, že v současnosti neexistuje v regionu plně rozvinutý systém transferu technologií a většina institucí má zájem tento proces institucionálně a metodicky ustavit.
Součástí projektu je ustavení oddělení zaměřeného na patentově-licenční služby. Další aktivitou jsou školení zaměřená na ochranu duševního vlastnictví, řízení inovačních a výzkumných projektů, marketingové aktivity a manažerské znalosti pracovníků výzkumu. Technologické centrum se již řadu let transferem technologií zabývá, avšak postrádá prostředky pro národní transfer. Předkládaný projekt umožní tuto činnost dovést na potřebnou vysokou úroveň včetně zajištění agendy ochrany duševního vlastnictví a pořádání školení v oblasti technologického transferu, IPR, zakládání spin-off firem a inovačního managementu. Odborná úroveň školení a absorbční schopnost projektu je zaručena partnerstvím se zkušenými institucemi-VŠE, ÚPV, SSČ, VŠCHT, Zentiva a ČKD.