LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Podpora přenosu inovací z výzkumu a vývoje do podniků prostřednictvím studentů a absolventů vysokých škol

Číslo projektu 0040
Příjemce Institut Svazu průmyslu ČR
Celková výše finanční podpory 5 019 450

Dlouhodobým cílem projektu je vytvoření interaktivní inovační platformy (dále IIP), do níž budou zapojeni studenti VŠ, doktorandi a mladí vědečtí pracovníci a v neposlední řadě zaměstnanci podniků. Tato platforma se stane základem systému podpory přenosu inovací do podniků především prostřednictvím studentů - budoucích absolventů vysokých škol. Cílem přitom je, aby IIP fungovala na vysokých školách i po skončení projektu.
IIP s sebou přinese:

  1. interaktivní internetový portál, na němž bude probíhat komunikace a výměna know-how studentů, doktorandů a mladých vědeckých pracovníků se zaměstnanci firem, řešících praktické problémy podniků,
  2. 15 tzv. "inovačních skautů" z řad doktorandů a mladých vědeckých pracovníků ze širokého spektra pražských VŠ, kteří budou na jednotlivých školách IIP koordinovat během i po skončení projektu, čímž zajistí jeho udržitelnost,
  3. vzdělávací modul pro studenty VŠ, který bude sestávat z teoretických seminářů, praxe v podnicích a tzv. networkingu, tedy využívání komunikace přes výše zmíněný internetový portál (přímo v rámci projektu tento vzdělávací modul absolvují dvě pilotní skupiny vždy po 20 studentech různých vysokých škol).
Vzniku této IIP bude předcházet analýza absorpční kapacity zaměstnavatelů a jejich ochoty spolupracovat se studenty VŠ při nalézání inovačních řešení. Tato analýza bude zároveň sloužit jako propagace projektu mezi zaměstnavateli. Jejich firmy se stanou hostitelskými organizacemi, ve kterých budou studenti vykonávat praxi. Na jejich domovských VŠ již budou jako koordinátoři působit speciálně vyškolení inovační skauti, kteří budou studentům na praxi jakož i zaměstnancům jednotlivých hostitelských firem pomáhat při překonávání prvotních obtíží ve vzájemné komunikaci a při vytváření inovačních řešení společných praktických problémů. Projekt se od jiných vzdělávacích programů liší tím, že se zaměřuje na hledání inovačních řešení reálných problémů konkrétních podniků a na vzájemnou komunikaci firem a VŠ.