LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Využití informačních a komunikačních technologií jako nástroje při optimalizaci plánování letů pro zajištění udržitelného rozvoje

Číslo projektu 0001
Příjemce NAV Flight Services, s.r.o.
Celková výše finanční podpory 12 732 452

Cílem projektu je poskytnout a zpřístupnit vědomosti v oblasti plánování letu z důvodu zavedení nových technologií a postupu při optimalizaci výpočtu a hledání nejvhodnější trati pro snížení spotřeby paliva a tudíž snížení ekologického zatížení. (Například letadlo na jednom letu z Amsterodamu do New Yorku emituje na jednoho cestujícího 1 tunu CO2.).
Další možností je úspora času při plánování, pokud se u CSA na polovině letu ušetří jen 4 minuty je to za rok 33mil. Kč, což představuje 13140 tun paliva a samozřejmě i odpovídající ekologické zatížení). V současné době tyto postupy provádí jen pět firem na světě.
Cílem projektu je poskytnout pracovníkům firmy NAV Flight Services, s.r.o. stáže a školení u zahraničních společností a následný přenos vědomostí ostatním zaměstnancům NAV, studentům, doktorandům, Asociaci leteckých provozovatelů (ALP) a dopravcům, kterých je nejvíce v Praze. Jde o znalosti, které se na našich školách nevyučují, v důsledku toho je u nás nedostatek odborníku v této oblasti. Zároveň o tom, jak se dá ovlivnit bezpečnost a ekonomičnost v podmínkách udržitelného rozvoje letecké dopravy, je v CR malá povědomost.
Firma NAV je jedinou IT firmou v CR, která provádí v této oblasti výzkum a vývoj a současně provádí i realizaci optimalizačních výpočtu do praxe. Služby jsou založeny na využívání informačních a komunikačních technologií se snadnou dostupností kdykoliv a odkudkoliv, což přispívá k rozvoji informační společnosti. Je třeba založit v našem oboru školící a poradenské centrum a přenášet know-how, vychovávat odborníky, nekupovat tyto služby v zahraničí a zvýši konkurenceschopnost. Činnost plánování je založena jen na znalostech, tyto znalosti si osvojí a zůstanou hlavně u skupiny mladých lidí a vycházejících studentu, kteří je budou uvádět do praxe, při této činnosti nevznikají žádné odpady, je to znalost zpracování a využití dat s vysokým efektem.