LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Zavádění moderních metod řízení kvality na úřadech

Příjemce MEPCO, s.r.o.
Datum zahájení realizace 20.02.2006
Datum ukončení realizace 20.02.2008
Číslo projektu 0158
Celková výše finanční podpory 6 717 334 Kč

Cílem projektu je podpořit zavádění nových moderních nástrojů řízení kvality ve veřejné správě. Využívání těchto nástrojů je způsobem jak reagovat na změny vzniklé v souvislosti s reformou veřejné správy a stále novými úkoly a kompetencemi, kterými jsou obce pověřovány. Moderní nástroje tak přispívají ke zkvalitnění a zefektivnění výkonu veřejné správy, k podpoře demokratických principů vládnutí i k přenesení důrazu na spokojenost občana.
Největší důraz projektu je kladen na zavádění a využití některého z moderních nástrojů řízení kvality na obecních úřadech především v obcích s rozšířenou působností. V rámci projektu bude v 5 obcích zavedena metoda Balance Scorecard (BSC), cca 10 obcí bude zapojeno nově do benchmarkingu a 10 provede zhodnocení své činnosti pomocí metody Společný hodnotící rámec (CAF).
Do projektu se zapojí jak obecní úřady, které již mají předchozí zkušenost s některým z moderních nástrojů, tak úřady nové.
Jelikož je využívání moderních nástrojů v řízení samosprávných úřadů u nás záležitostí teprve posledních let, proběhne v rámci projektu série pracovních setkání pracovníků úřadů, které již zavedli některý z moderních nástrojů (CAF, Benchmarking, BSC) s cílem podělit se o své zkušenosti, seznámit se s dalšími metodami, jejich využitelností, s přínosy jednotlivých metod a možností jejich kombinace. Tato setkání budou vedena experty na danou problematiku.
V rámci pracovních setkání vzniknou rovněž příklady dobré praxe a případová studie CAF, které budou využitelné pro další obce v ČR.
Ze zkušeností se zaváděním CAF z minulých let se jako nejslabší stránka ukázala skutečnost, že experti, kteří provázeli úřady hodnocením CAF byli z obchodní sféry a tudíž nebyli seznámeni s chodem samosprávných úřadů. V rámci projektu, bychom tomuto problému chtěli čelit a připravit z řad pracovníků úřadů, kde již byl zaveden CAF, regionální manažery kvality, kteří by spolupracovali v rámci projektu s expertem na oblast jakosti při podpoře úřadu při využití metody CAF k zhodnocení práce úřadu.