LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Školení o evropských normách pro stavbu vozovek 2 - Nestmelené vrstvy

Příjemce Sdružení pro výstavbu silnic Praha
Datum zahájení realizace 20. 2. 2006
Datum ukončení realizace 20. 2. 2006
Číslo projektu 0107
Celková výše finanční podpory 2 890 910 Kč

Projekt předkládá zájmové sdružení právnických osob Sdružení pro výstavbu silnic Praha (dále jen Sdružení), které sdružuje 56 organizací podnikajících v oboru silničního stavitelství. V převážné většině se jedná o stavební firmy, které se zabývají vlastní výstavbou silnic, dálnic, železnic, mostů a tunelů. Mezi členy jsou také organizace projekční, inženýrské, konzultační a dále výrobci stavebních materiálů (kamenivo, asfalt) nebo stavebních strojů a zařízení. Sdružení nemá zaměstnance a majetek a jeho činnost je financována z příspěvků členských organizací. Veškeré organizační, ekonomické, administrativní a další určené odborné činnosti pro Sdružení vykonává jedna z členských organizací Silmos s.r.o. na základě každoročně uzavírané smlouvy o obstarání věci.
Cílem projektu je umožnit co největšímu počtu zaměstnanců členských organizací Sdružení na území ČR, s výjimkou zaměstnanců pražských provozoven, získání informací o připravovaných evropských normách a změnách technických předpisů souvisejících s budoucím zavedením norem pro nestmelené vrstvy vozovek. Jedná se o dosažení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny technologických podmínek v souvislosti s novou legislativou připravovanou v rámci celé EU a zvýšení konkurenceschopnosti zaměstnavatelů při vstupu do výběrových řízení na veřejné zakázky. Česká republika jako jeden z členských států Evropské unie a Evropského výboru pro normalizaci (CEN) je povinna převzít schválené evropské normy a řídit se jimi při zadání veřejných zakázek. Dalšími cíli jsou zpřístupnění technického vzdělávání progresívními metodami, zainteresovanost účastníků školení na jeho výsledcích a důraz na pokračování procesu vzdělávání technického směru pro co nejširší okruh pracovníků. Část školení je věnována vysvětlení principu udržitelného enviromentálního rozvoje společnosti, samostatný blok je věnován možnostem a výhodám získávání vědomostí prostřednictvím komunikačních technologií.
Širší cíle projektu spočívají v nastartování důsledného a systematického doplňování technických znalostí a navazují na zlepšení koncepce práce v oblasti řízení lidských zdrujů v podnicích.
Cílovou skupinou jsou podniky organizované ve Sdružení a jejich zaměstnanci na úrovni středního a nižšího managementu na všech mimopražských provozovnách. Sdružení žádá o podporu podle pravidla blokové výjimky pro specifické školení.
Projekt navazuje na již realizované školení č. 1 o evropských normách pro kamenivo a vychází z analýzy potřebnosti provedené v rámci odborného týmu Sdružení pro vzdělávání. Zahrnuje řadu aktivit od přípravy věcné náplně za spolupráce autorů připravovaných norem, projednání na přípravných výborech, přípravu, zpracování, připomínkování a tisk příručky pro účastníky školení, přípravu prezentací přednášek, závěrečných testů, dotazníků a certifikátů. Zahrnuje organizační zabezpečení přípravné fáze, vlastních kurzů, ekonomické zajištění, vyhodnocení dílčích výsledků i závěrečné zhodnocení. Nedílnou součástí je propagace záměrů a přípravy a publikování výsledků a poznatků školení. Na základě vyhodnocení pak budou připravována školení k dalším očekávaným technickým normám v oboru.
Vzdělávací proces, jehož částí je tento projekt, by měl v takto intenzivní podobě trvat zhruba po dobu čtyř let, kdy je naplánováno postupné přejímání velkého počtu evropských norem. V následujících letech budou členské organizace Sdružení pokračovat v systematickém doplňování technických znalostí pracovníků.
Věcná náplň školení a návrh rámcového programu jsou přílohami č. 6 a 9 žádosti.