LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Rozvoj manažerských kompetencí pracovníků nemocnic

Příjemce B.I.B.S.
Datum zahájení realizace 1.12.2006
Datum ukončení realizace 31.10.2008
Číslo projektu 0085
Celková výše finanční podpory 14 198 000 Kč

Projekt si klade za cíl významným způsobem zvýšit úroveň řídících znalostí a dovedností vrcholového a středního managementu 7 partnerských nemocnic projektu, a to prostřednictvím vzdělávacího manažerského modulového programu "Vzdělávání managementu zdravotnických zařízení" založeného na principech britského manažerského vzdělávání v aplikaci pro vzdělávání pracovníků nemocnic v oblasti strategického řízení, realizovaného manažerskou školou B.I.B.S. (Brno International Business School). Pro jeho vnitrofiremní použití na širový rozsah cílové skupiny pracovníků partnerských nemocnic s řídícími odpovědnostmi (od vrcholového managementu po staniční sestry) bude jeho aplikace dílčím způsobem modifikována tak, aby vzdělávání bylo srorumitelné širokému spektru účastníků vzdělávacích aktivit s různou úrovní znalostí strategického řízení.
Vzhledem k většímu počtu konečných příjemců podpory bude v rámci řídící skupiny manažerů projektu z nemocnic vytvořena platforma pro průběžnou komunikaci zkušeností s aplikací vzdělávacích aktivit v podmínkách 7 nemocnic s cílem přenosu a využití dobrých zkušeností s realizací tohoto vzdělávacího programu.
Nemocnice, v nichž se projeví dopad na cílové skupiny pocházejí ze tří krajů spadajících pod Cíl 1, a to Ústecký, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj. Vzhledem k tomu, že realizace projektu v Ústeckém kraji zahrnuje zapojení krajské nemocnice i převážné většiny okresních nemocnic tohoto kraje má projekt přínos i pro ověřování kordinovaného přístupu k rozvoji nemocnic v regionu prostřednictvím vzdělávacích aktivit zaměřených na strategické řízení.
Vzdělávací moduly budou zahrnovat prezenční a distanční část, konzultace a hodnocení individuálních případových studií za každý ze 4 modulů, které budou zpracovány účastníky kurzů na podmínky jeho zaměstnavatelské nemocnice. Hodnocení budou provádět experti manažerské školy a externí hodnotitelé ze sektoru zdravotnictví. Tento přístup, vyžadující vysokou aktivní účast vzdělávaných by tak měl přinést rozsáhlé konkrétní praktické dopady do řízení participujících nemocnic. Celkem bude proškoleno 405 pracovníků nemocnic středního (263) a vrcholového (142) managementu z nemocnic: Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Nemocnice Děčín, Nemocnice Teplice, Nemocnice Chomutov, Nemocnice Most, Nemocnice Znojmo a Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava. K zajištění trvalého přínosu realizace tohoto vzdělávání do nemocnic projekt také zahrnuje vyškolení 25 interních trenérů z řad zaměstnanců participujících nemocnic. Zkušenosti z realizace vzdělávacího programu budou využity pro zpracování doporučení pro vzdělávání v oblasti strategického řízení pro ostatní nemocnice a budou prezentovány na závěrečné konferenci pořádané ve spolupráci s Asociací českých a moravských nemocnic.