LIDÉ JSOU NAŠE NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ ISO 9001:2000   ISO 10006:2003


Zpět


Vzdělávání a podpora profesního a osobnostního rozvoje pracovníků městských úřadů - podpora zlepšování kvality služeb občanům

Příjemce Město Luhačovice
Datum zahájení realizace 10.10.2006
Datum ukončení realizace 30.6.2008
Číslo projektu 0027
Celková výše finanční podpory 11 076 450 Kč

Projekt se zaměřuje na oblast VZDĚLÁVÁNÍ. Obsahuje kurzy se základními tématy zlepšujícími komunikaci, manažerské dovednosti, pracovní výkonnost, hospodaření s časem a další profesně - osobnostní dovednosti pracovníků úřadů.
Cílem projektu je ZVYŠOVAT KVALITU PRÁCE A SLUŽEB ÚŘADŮ, zlepšovat image institucí veřejné správy a ZLEPŠOVAT VZTAHY úřadů a úředníků S VEŘEJNOSTÍ.
Projekt navazuje na Reformu veřejné správy ČR, kterou realizuje a koordinuje Odbor rozvoje územní veřejné správy MV ČR a podporuje hlavní cíle Národní politiky jakosti, jejíž principy jsou celostátně implementovány do veřejné správy.
Dotace poskytnuté na systematický rozvoj zaměstnanců veřejné správy pomohou uvedené cíle dosáhnout. O dotace na tento typ vzdělávání žádají úřady z důvodu omezených možností čerpat prostředky z finančních rozpočtů měst.
Přínosem projektu je, že vhodně zvolenou formou vzdělávání, systematicky zvyšuje úroveň profesionálního vystupování úředníků, zlepšuje komunikaci s občany, pomáhá úředníkům zvládat komunikaci v náročných, krizových situacích, rozvíjí základní manažerské dovednosti vedoucích úředníků, zvyšuje efektivitu práce úředníků a zlepšuje využívání pracovního času.
Konkrétními cílovými skupinami pro vzdělávací aktivity projektu jsou:

  • pracovníci odborů přímého kontaktu s občany
  • vedoucí odborů a oddělení městských úřadů
  • vedoucí úřadů a personalisté úřadů
  • pracovníci ostatních odborů a oddělení úřadů
Cílovou skupinu tvoří zaměstnanci městských úřadů z těchto krajů:
Jihomoravský kraj:
Město Blansko s 219 zaměstnanci
Město Kojetín s 39 zaměstnanci
Město Kyjov s 145 zaměstnanci
Město Letovice s 33 zaměstnanci
Olomoucký kraj:
Město Hranice s 122 zaměstnanci
Město Prostějov s 241 zaměstnanci
Město Přerov s 350 zaměstnanci
Zlínský kraj:
Město Luhačovice s 65 zaměstnanci

Klíčové aktivity projektu-vzdělávací programy-vychází z analýz vzdělávacích potřeb cílových skupin a analýz potřebnosti vzdělávat uvedená témata.
Analýzy byly provedeny v maximální možné míře, mapují aktuální stav činností, lidských zdrojů a úroveň služeb úřadů. Komplexní rozbory přinášejí informace o konkrétních problematických oblastech na úřadech, které je třeba odstranit. Jedná se především o tyto konkrétní problémy:
  • problémy při jednání pracovníků s občany na kontaktních odborech. Pracovníci se dostávají do krizových situací, na něž nejsou dostatečně připraveni a nedokáží jim předcházet
  • to vede k neefektivním řešením a k nespokojenosti občanů, úřady následně řeší stížnosti a situace, kdy občané nemají dobrý vztah k úřadům
  • pracovníci odborů se ocitají ve stresových situacích, se kterými se bez odborné pomoci nedokáží vyrovnávat - klesá efektivita jejich práce
  • vedoucí pracovníci nejsou vybaveni řídícími kompetencemi, nedokáží používat vhodné řídící nástroje, objevují se nedostatky v komunikaci s podřízenými, delegování a plnění úkolů
  • nedostatky v prezentačních dovednostech klíčových pracovníků ovlivňují i rozhodování samospráv. Rady měst rozhodují na základě podkladů, které prezentují vedoucí odborů. Nedostatečnou prezentací dochází ke snižování úrovně těchto podkladů a k ovlivnění rozhodnutí
Projekt pomáhá řešit tyto problémy tím, že vzdělávací programy poskytují dostatečnou přípravu úředníků na kvalitní výkon profese, mají pozitivní dopad na jejich profesionalitu a přispívají k celkovému zlepšování vztahů s občany - klienty úřadů a tak ovlivňují celkové klima a spokojenost občanů s výkonem státní správy a vedením měst.
Nadstandardním přínosem projektu je dlouhodobá využitelnost výsledků projektu pro další systematické zlepšování činnosti úřadů a podporu kvality lidských zdrojů ve veřejné správě.
Projekt je zaměřen na nepodnikatelské subjekty a nevztahují se na něj pravidla pro veřejnou podporu.