Právo 17.7.2002  
Autor: Připravil Jindřich Ginter Strana: 13 Rubrika: Profese

Kde poradí studentům

Pokud si žák vybírá střední nebo vyšší odbornou školu, měl by postupovat nejen podle svého zájmu, ale i podle toho, jaká je v daných oborech nezaměstnanost. Stejně tak při hledání praxe v zahraničí se může obrátit na specializované organizace.

* Poradit s výběrem školy mohou v Národním ústavu odborného vzdělávání. Na svých internetových stránkách www.nuov.cz v odkazu Kam na školu najdete interaktivní databáze středních a vyšších odborných škol. Pokud si nevíte rady, pošlete dotaz na eliaskov(zavinac)nuov.cz. Adresa NÚOV: Weilova 1271/6, Praha 10, 02/ 74 86 22 51-6, kontaktní osoba: Ivana Eliášková

* Přehled o nabídce vyšších odborných škol, které ještě letos přijímají studenty, má i Kancelář Sdružení škol vyššího studia, Rubešova 10, Praha 2, 120 00, http://www.ssvs.cz. tel.: 02/24 23 57 58.

* Při volbě konkrétní školy je také užitečné se obrátit na úřad práce. (Adresář najdete například na: http://adresar.statnisprava.cz)

* Odborné stáže do zahraničí a pomoc při nástupu absolventů technických vysokých škol do praxe zajišťuje IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). Nabízí zdarma Katalog pracovních příležitostí. Kontakt: www.iaeste.cz.

* Na pomoc s uplatněním a zahraniční praxi vysokoškolákům ekonomických oborů se zaměřuje AIESEC ČR Kontakt: www.aiesec.cz.

* Odborných stáží do podniků se mohou zúčastnit studenti SOŠ, SOU, OU, VOŠ, vysokých škol, čerství absolventi i mladí přes program EU Leonardo da Vinci. Kontakt: www.nvf.czleonardo.

* Socrates Office: U Lužického semináře 13, 118 00 Praha 1, tel.: 02/57 53 29 87, 57 53 05 04, e-mail: socrates(zavinac)csvs.cz, www.csvs.cz. Zastřešuje vzdělávací programy EU, kterých se mohou zúčastnit vysokoškoláci a středoškoláci i organizace.

* Dům zahraničních služeb MŠMT - Akademická informační agentura (AIA), Senovážné náměstí 26, Praha 1, tel.: 02/ 24 23 00 65, www.dzs.cz. Najdete zde přehled konkursů vypisovaných na studia v zahraničí pro vysokoškoláky i studenty gymnázií.

* Informační centra pro mládež (ICM): Senovážné náměstí 24 (vchod z Jeruzalémské 1), Praha 1, tel.: 02/24 21 59 81, icm(zavinac)adam.cz, www.icm.cz. Zde naleznete kontakty na informační centra pro mládež v dalších městech. Jedná se o servisní studentské organizace. Nabízejí seznamy agentur pro práci i studium v zahraničí.


Zavřít okno


Plná znění článků připravuje NEWTON I.T.

Společnost NEWTON IT vytváří a spravuje vlastní archiv médií a nabízí možnost sledování, výběru a analýzy aktuálních i historických dat z tisku, rozhlasu, televize, agenturního zpravodajství a Internetu. U všech svých produktů nabízí ukázky a zkušební přístupy zdarma, proto neváhejte a nechte si zjistit, co se píše o Vás a Vaší konkurenci.